Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Rusko se kvůli vyřazení 19 veslařů odvolá k arbitráži, vzpěrači mají jistou stopku

Moskva – Rusko se proti vyřazení 19 veslařů z olympijské výpravy odvolá k mezinárodní sportovní arbitráži CAS, uvedl předseda ruského svazu Venjamin But. Doufá, že se případ podaří úspěšně vyřešit před začátkem Her v Riu. Rusové přišli o obě osmiveslice, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelníka lehkých vah. Zbyla jim jediná loď, mužská čtyřka bez kormidelníka. Vyřazení veslaři pokračují v přípravě. Do Ria vedle toho určitě nepojede ruský vzpěračský tým.

Ruští veslaři
zdroj: REUTERS autor: Alexandra Beier

Veslařská federace FISA v pondělí zamítla start na OH třem ruským olympionikům. Anastasja Karabelščikovová a Ivan Podšivalov dostali v minulosti trest za doping, jméno Ivana Balandina se pak objevilo ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zaměňování pozitivních vzorků za negativní. FISA posléze vyřadila ještě dalších 19 ruských reprezentantů včetně dvou kormidelníků, kteří nebyli dostatečně testováni od důvěryhodných antidopingových orgánů.

Ruská místa v olympijských závodech už FISA přerozdělila jiným zemím. Itálie může poslat na OH dvě posádky, Řecko a Austrálie po jedné.

Do Ria se nepodívá ani ruský vzperačský tým, vyloučení potvrdila Mezinárodní federace IWF. Rusko už v červnu dostalo po nových analýzách vzorků z předchozích olympijských her roční zákaz startu v mezinárodních vzpěračských soutěžích, stejně jako Bělorusko a Kazachstán.

Rusové přesto doufali ve zvrat, v olympijské nominaci měli osm vzpěračů. Dva z nich však už za sebou měli dopingové prohřešky a jména čtyř dalších reprezentantů se objevila ve zprávě antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a zatajování pozitivních vzorků. "Rusové tím vážně poškodili pověst vzpírání. Ve snaze chránit dobré jméno našeho sportu jsme sáhli k odpovídajícímu postihu," uvedla federace v prohlášení.

Vzpírání
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Na rozhodnutí ještě čekají boxeři, goflistka a cyklisté

Mezinárodní federace taekwonda na Hry pustila všechny tři ruské reprezentanty, házenkářky se podle ruských médií dozvěděly o negativních výsledcích dopingových testů. Na rozhodnutí ještě čekají boxeři a golfistka Maria Verčenovová, třem cyklistům hrozí vyřazení kvůli dosud nedořešeným dopingovým případům.

Podle ministra sportu Vitalije Mutka tak na Hry pojede minimálně 272 ruských sportovců, v původní nominaci jich přitom bylo 387.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články