Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Windsurfař Lavický se chystá na druhou olympiádu a věří v lepší umístění

Praha – Až necelé tři týdny před začátkem olympijských her měl windsurfař Karel Lavický jistotu účasti na sportovním vrcholu letošního roku. Od té doby stihl soustředění na Balatonu a ve čtvrtek odletí do Brazílie. 

Jachtař Karel Lavický na olympijském kanálu ve Weymouthu
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Třicetiletý Jihočech se nekvalifikoval na olympiádu přímo, na Mallorce mu postup utekl a zprvu proto figuroval pod čarou. Měl však možnost dostat se na Hry dodatečně jako náhradník.

"Myslel jsem, že šance je dost malá, ale zemí, co účast odmítlo, bylo víc, takže jsem stoupal," řekl Lavický ČTK. Stal se prvním náhradníkem a věděl, že norský svaz s nominací svého jezdce váhá. Proto jej sám kontaktoval, aby věděl, jak to s ním vypadá.

"Nora jsem trochu uháněl, aby mi dal vědět, jak to s ním bude," prozradil Lavický. A 14. července dostal zprávu, že Nor do Ria opravdu nepojede. Formality vyřešil jachtařský svaz a pak přišla oficiální pozvánka od mezinárodní federace ISAF.

Lavický tak musel měnit plány a místo do parku na Lipně zamíří do Ria, kde bude mít šanci vylepšit 36. pozici z Londýna. "Podle papírových předpokladů bych měl útočit ze zadních pozic, takže jakýkoli posun dopředu bude dobrý, to bude úspěch," uvedl jachtař windsurfingové třídy RS:X.

Windsurfaři fasují materiál od pořadatele. Na Lavického tak už jeho "prkno" čeká v marině, jelikož se už losovalo, kdo jaké dostane. "Já si vezu jen svůj stěžeň a flosnu," doplnil. Na rozdíl od soupeřů je ovšem v nevýhodě. Dlouhodobě nezkoušel proudy, vlny či vítr v zálivu Guanabara, kde se soutěž uskuteční.

Doufá, že mu neznalost prostředí třeba pomůže. "V Londýně jsem na tom místě trénoval hodně a k dobrému výsledku mi to nepomohlo. Teď pojedu s čistou hlavou, nebudu zatížený tolika informacemi, budu to vyhodnocovat v daný okamžik a snad to bude lepší," pokračoval Lavický.

Olympijský záliv si prohlédl alespoň z břehu před třemi lety, kdy se dostal do Ria po světovém šampionátu. "Určité povědomí o místě mám," podotkl.

Na více než tři týdny se bude muset rozloučit s rodinou. Windsurfařská soutěž začne 8. a skončí až 16. srpna. "Jednou za čtyři roky se to dá tolerovat," řekl Lavický, který se obává, že neuvidí, jak začne jeho desetiměsíční dcera Maruška chodit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články