Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Verdikt MOV může vést k menší ochraně čistých sportovců, kritizuje WADA

Montreal – Na jedné straně zklamání, na druhé straně opatrná slova o spravedlnosti. Zatímco rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, které dovoluje ruským sportovcům i přes několikaletý státem organizovaný doping závodit na srpnových Hrách v Riu, silně zklamalo Světovou antidopingovou agenturu WADA, v Rusku vnímají verdikt kladně, i když k němu přistupují velmi opatrně.

Světová antidopingová agentura WADA
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Podle WADA byla zpráva nezávislé komise dostatečně jasným důkazem a důvodem zákazu startu ruských sportovců na Hrách. "McLarenova zpráva odkryla státem řízený dopingový program v Rusku, což vážně narušuje principy čistého sportu v rámci mezinárodních antidopingových pravidel," reagoval šéf WADA Craig Reedie na postoj MOV.

Do Ria kvůli dopingu nesmějí ruští atleti a vzpěrači, na jednotlivých svazech pak je, jak rozhodnou o ostatních sportovcích. "Rozhodnutí odmítnout plošné vyloučení může vést k menší ochraně čistých sportovců," dodala v prohlášení WADA. Mrzí ji, že MOV nebral v úvahu její doporučení.

Je nám líto, video expirovalo.
První ruští sportovci dorazili do Ria

Předseda nezávislé vyšetřovací komise Richard McLaren před týdnem v pondělí zveřejnil výsledky vyšetřování, podle nějž Rusko krylo na zimních hrách v Soči 2014 doping svých sportovců, ve spolupráci s tajnými agenty měnilo jejich vzorky a vše organizovalo ministerstvo sportu. Takovýto program v Rusku podle WADA fungoval od roku 2011. Začal krátce po zimní olympiádě ve Vancouveru, která pro ruské sportovce skončila neúspěchem.

Smutný den pro čistý sport

Zklamání vyjádřil také výkonný ředitel Institutu národních antidopingových agentur (INADO) Joseph de Pencier. "MOV nedokázal využít nashromážděné důkazy o státem podporovaném dopingu v Rusku, který zničil tamní sportovní systém," prohlásil De Pencier a dodal: "Je to smutný den pro čistý sport." Pro vyloučení Ruska se už dříve vyslovil i Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

Přečtěte si analýzu kauzy ruského dopingového skandálu. (//sport/rio-2016/336272-kauza-ruskeho-sportu-otazky-a-mozne-odpovedi/)

Opatrný ruský optimismus

Od rozhodnutí Olympijského výboru neuběhlo ani dvanáct hodin a první výprava ruských sportovců už dosedla na letiště v Riu. Jisté povolení už má sedm tenistů, část atletické sekce nebo třeba gymnasté.

"Šéftrenéra moderních gymnastek dělám už třicet let a nikdy jsem se nesetkal s dopingem. V našem sportu je to k ničemu. Jsem rád, že jsem tu. Olympiáda bez Ruska, to si nedovedu představit," prohlásil šéftrenér ruských moderních gymnastek Andrej Rodioněnko.

Také tyčkařská hvězda Jelena Isinbajevová hovořila o správném kroku MOV. "Kdyby vyloučili celý ruský tým, byla by to obří chyba a mezinárodní sportovní skandál," řekla dvojnásobná olympijská vítězka, jež se však do Ria nepodívá. Ruské atlety totiž do Ria mezinárodní federace IAAF nepustila.

Za "uspokojivé" označil rozhodnutí výkonného výboru MOV šéf národního tenisového svazu Šamil Tarpiščev. Právě sedm ruských tenistů dostalo několik hodin po verdiktu MOV od Mezinárodní tenisové federace ke startu v Riu "zelenou".

Rusko tradičně patří k nejpočetnějším a nejúspěšnějším výpravám na hrách. V Londýně před čtyřmi lety obsadili jeho reprezentanti v tabulce zemí čtvrté místo s 22 zlatými medailemi. Do Ria se i po vyloučení atletů a vzpěračů chystá více než 300 sportovců, mezi nimi deset olympijských vítězů, dvacet dalších medailistů a celkem 32 mistrů světa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články