Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Špotáková o ambicích v Riu: Optimismus tu je, ale zároveň i pokora

Praha – Přípravy na čtvrté olympijské hry české naděje Barbory Špotákové vrcholí. Dvojnásobná zlatá medailistka je směrem k Riu optimistická a věří, že pokud dokáže prodat svou tréninkovou formu, bude bojovat o nejvyšší příčky. Zároveň dodává, že do Brazílie odjíždí také s nezbytnou pokorou. V březnu se česká oštěpařka potýkala se zdravotními problémy a trápila ji nejistota. Podle svých slov ale komplikace postupně odbourává a je ráda, že odjíždí zdravá.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Špotáková se z posledních dvou olympiád vrátila pokaždé se zlatou medailí na krku. Jednotlivé Hry ale podle vlastních slov nelze srovnávat a v současné době si především váží, že do Ria odjíždí v dobré kondici. "Každá olympiáda je úplně jiná. Jsem ráda, že jsem zdravá a že odjíždím zdravě nabuzená," řekla česká oštěpařka.

Pětatřicetiletá atletka považuje  za úspěch, že se na olympijské hry opět podívá. Zároveň ale věří v dobrý výsledek. Pokud vše vyjde podle aktuální tréninkové formy, Špotáková věří v boj o příčky nejvyšší. "Optimismus je, ale vím, že medaile nejsou zadarmo. Stát se může všechno. Když udělám dobře to, na co jsem natrénovala, tak si myslím, že tam opravdu můžu útočit na ty nejvyšší pozice. Optimismus tu je, ale zároveň je i pokora," vysvětlila Špotáková. 

Letošní výkony české reprezentantky jsou však kolísavé. Zatímco na červnovém mistrovství republiky v Táboře poslala oštěp do vzdálenosti 66,78 metru a zdálo se, že zdravotní komplikace způsobené zlomeninou zánartní kosti jsou pryč, z mistrovství Evropy v Amsterdamu se vrátila s rozporuplnými pocity. Po výkonu 62,66 metru obsadila až pátou příčku. 

Příčinu nevyrovnaných výkonů Špotáková vidí kromě zdravotních komplikací také ve ztrátě jistoty. Oba nedostatky se však v posledních týdnech rapidně zlepšily a neměly by ji v Riu omezovat.

"Konečně můžu házet z plného rozběhu. Bylo trošku bláhové si myslet, že na Evropě se dá získat medaile bez toho, aby se před tím člověk rozběhl v tréninku naplno," vysvětlila s tím, že ztracenou jistotu nabyla zpět.

"Já si to potřebuju zautomatizovat a být si v tom jistá. Protože ta nejistota na mně byla vidět a jistota nebyla naopak z čeho brát. Evidentně se to ale lepší, takže vyhlídky jsou pozitivní," věří česká atletka před olympiádou. 

Nejsem proti plošným trestům, zde je to ale logické

Špotáková před Riem často čelí otázkám ohledně vyloučení ruských sportovců z olympiády. Tvrdí, že není zastáncem plošných zákazů, v tomto případě se však podle ní jedná o logické řešení situace. 

"Já osobně jsem proti jakýmkoli plošným zákazům. Nemám ráda obrovské restrikce. Jakýkoliv plošný zákaz odnesou i lidé, kteří jsou nevinní, a myslím si, že je to dost tvrdé. Ale na druhou stranu, dostali určitá ultimáta, která nesplnili. Měli na to půl roku, takže po tom musí asi jasně přijít sankce," řekla. Zároveň ale dodala, že jí Rusko na olympiádě bude chybět.

Nejlepší česká oštěpařka v historii tuší, že Rio pro ni bude poslední olympiádou, tuto skutečnost si však během závodů nechce připouštět. "Nejspíš to bude loučení, ale nesmím to nějak prožívat, protože pak to je svazující. Poslední olympiáda – to na vás padá ještě tíha další situace, což si nechci připouštět," dodala na závěr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články