Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Gorbačov se přimluvil za ruské sportovce: Princip kolektivní viny je nepřijatelný

Moskva - Bývalý generální tajemník komunistické strany Sovětského svazu a nositel Nobelovy ceny za mír Michail Gorbačov se písemně přimluvil za ruské sportovce u předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha. Apeloval na něj, aby se při rozhodování o osudu výpravy nepostupovalo podle principu kolektivní viny, který považuje za nepřijatelný. 

Oslav Dne Ruska se účastnil i Michail Gorbačov
zdroj: ČTK/TASS autor: Mikhail Metzel

"Znepokojuje mě a děsí možnost, že současně s pachateli budou potrestáni také nevinní," napsal Gorbačov. Označil se přitom za odpůrce dopingu a dodal, že je třeba jej vymýtit. "Ale (stejně jako doping) je i kolektivní trest nepřijatelný. Odporuje to kultuře olympijského hnutí. Vyloučení čistých sportovců odporuje humanismu a principu práva," pokračoval pětaosmdesátiletý Gorbačov. Správným řešením je podle něj důkladné a pečlivé vyšetření kauzy, potrestání viníků a zavedení opatření, aby se něco takového nemohlo opakovat.

Vyloučení kompletní ruské výpravy z olympijských her v Riu de Janeiro je možnou sankcí kvůli obřímu dopingovému skandálu. Podle nezávislé komise antidopingové agentury WADA ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky.

Ve čtvrtek mezinárodní arbitráž CAS zamítla hromadné odvolání ruských atletů, kteří v důsledku suspendace národního svazu ze strany mezinárodní federace IAAF nemohou startovat na olympiádě. Pro MOV může být potvrzení kolektivního trestu vodítkem pro vlastní rozhodnutí. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články