Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Profil sportu: Plážový volejbal

Když se řekne Rio de Janeiro, většině lidí se vybaví především socha Ježíše Krista a Copacabana. A právě na asi nejslavnější pláži světa se bude odehrávat olympijský turnaj v plážovém volejbale mužů i žen. Mezi účastniky má zástupce i Česká republika, i když jich oproti Londýnu ubylo.

Slavící Barbora Hermannová (vlevo) a Markéta Sluková
zdroj: fivb.org

Jestli se o nějakém místě dá říct, že je pro plážový volejbal jako stvořené, je to právě Rio de Janeiro a Copacapana. Na legendární pláži je k vidění v Brazílii velmi oblíbený sport téměř na každém kroku a od domácích příznivců se dá očekávat velmi bouřlivá atmosféra.

Vznik plážového volejbalu však Brazilci na svědomí nemají. Poprvé se na pláži pinkání s míčem před síť objevilo ve 20. letech minulého století buď na Havaji, nebo v Kalifornii, kdy se ještě hrálo s pravidly stejnými jako v hale. Zásadní zlom pak přišel v roce 1930 v Santa Monice. Paul Johnson během dlouhého čekání na zbytek hráčů vymyslel podobu dva na dva a od této doby se začala psát historie současného beach volejbalu.

V třicátých letech minulého století se nový sport dostal i do Československa a od roku 1947 se začaly hrát první oficiální turnaje. Na olympijskou účast si ale plážový turnaj musel ještě nějakou dobu počkat. Premiérově se pod pěti kruhy objevil v Barceloně 1992 jako ukázkový sport. O čtyři roky později v Atlantě se už ale bojovalo o cenné kovy.

Plážový volejbal má oproti klasickému protějšku několik odlišností v pravidlech. Síť je stejná jako u šestkového volejbalu, ale hřiště má rozměry pouze 16 x 8 metrů. První a poslední míč nesmí být odbíjen obouruč vrchem s výjimkou toho, kdy balon po útoku soupeře neopisuje oblouk. Teče na bloku se počítají jako dotek, a proto potom smí následovat jen dva další doteky. Blokovat se může jen před sebe, nikoli do stran. Nesmí se ulívat prsty, jsou povoleny jen čisté údery.

Kerri Walshová Jenningsová a Misty Mayová-Treanorová se radují ze zisku zlata
zdroj: EPA

Vítězem zápasu je tým, který jako první získá dva sety. Úvodní dvě sady se hrají do 21 bodů. Pokud se střetnutí přesune do rozhodující třetí, z výhry se raduje dvojice, která jako první získá patnáct bodů. Ve všech případech ale musí mít na svém kontě minimálně o dva body více než soupeř. Sada tak může například skončit i 29:27.

Česká účast na poslední chvíli, menší než v Londýně

Na Copacabaně se celkově představí 48 týmů, 24 v ženské a 24 v mužské kategorii a v bojích o medaile bude mít své reprezentanty i Česká republika. Oproti olympiádě v Londýně, které se účastnily hned tři české páry, Přemysl Kubala s Petrem Benešem, Lenka Háječková s Hanou Klapalovou a Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, však bude zastoupení o poznání menší. Pod pěti kruhy se představí pouze poslední jmenovaná s novou parťačkou Barborou Hermannovou.

České duo se bude snažit navázat na výkon Kiki a Maki z předchozích her, kde vybojovaly skvělou pátou příčku. Ve skupině B postupně narazí na druhou nejvýše nasazenou dvojici Agatha, Barbara z Brazílie, Španělky Elsu Baquerizovou, Lilianu Fernándezovou a argentinský pár Ana Gallayová, Georgina Klugová.

Soutěže v plážovém volejbale probíhají

Od soboty 6. srpna do čtvrtku 18. srpna

Stadion

Beach Voleyball Arena na pláži Copacabana

Soutěže

2 - soutěže dvojic mužů a žen

Počet účastníků

96: 24 dvojčlenných mužských a 24 ženských týmů

Česká účast

Markéta Sluková a Barbora Hermannová