Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Profil sportu: Vzpírání

Vzpírání je jedna z nejstarších disciplín, ve které soutěžili už starověcí Řekové, Egypťané či Mayové. Kontury moderního vzpírání byly položeny v devatenáctém století. Jde o sport, při kterém se vzpěrači snaží kombinací síly, techniky a rychlosti zdvihnout nad hlavu co nejtěžší břemeno.

Vzpírání bylo v programu již prvních novodobých olympijských her, ačkoli ještě jako součást atletiky. Soutěžilo se ve dvou disciplínách a hned první přinesla spor. Dán Jensen i Brit Elliot vzepřeli 11,5 kg, ale zlato dostal Dán, jelikož podle dánského a řeckého prince Jiřího, který soutěž řídil, vypadal silněji. Jisté místo v olympijském programu má vzpírání až od olympiády v Antverpách v roce 1920, kde se již soutěžilo ve váhových kategoriích. Ženské vzpírání se do programu dostalo až v roce 2000.

Soutěže ve vzpírání probíhají:

od soboty 6. srpna do středy 10. srpna a od pátku 12. srpna do úterý 16. srpna

Stadion:

Riocentro - pavilon 2

Soutěže: 15 (podle váhových kategorií) - muži: -56kg, -62kg, -69kg, -77kg, -85kg, -94kg, -105kg, +105kg; ženy: -48kg, -53kg, -58kg, -63kg, -69kg, -75kg, +75kg

Čeští vzpěrači:

Jiří Orság 

Soutěží se v nadhozu a trhu. Trh je technicky náročnější způsob, při kterém je činka zdvihnuta nad hlavu jediným souvislým pohybem. Naopak nadhoz se sestává ze dvou pohybů a důležitá je především síla. Nejprve je činka přemístěna na ramena, odkud je následně vyražena nad hlavu. Výsledky dosahované v nadhozu jsou u všech vrcholových vzpěračů vyšší než v trhu.

Mužský rekord v nejtěžší váhové kategorii v trhu i nadhozu drží Íránec Hosejn Rezázáde, který dokázal zvednout 212,5 a 263 kg. Mezi ženami drží rekord Ruska Taťána Kaširinová, která zvedla 155 a 193 kg. Během olympiády v Londýně bylo překonáno celkem 33 vzpěračských olympijských rekordů. Postarali se o to reprezentanti Číny, Kazachstánu, Kolumbie, Severní Koreje a Ruska.

Mezi světovou špičku se řadí vzpěrači Číny a také Ruska. Ti ale nebudou kvůli dopingové aféře na olympiádě v Riu soutěžit. Českou republiku bude reprezentovat Jiří Orság, který bude soutěžit v supertěžké kategorii nad 105 kg. Na letošním mistrovství Evropy vybojoval bronz v nadhozu a na olympiádě v Londýně dosáhl na sedmou příčku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články