Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Profil sportu: Moderní gymnastika

Moderní gymnastika je sport, který kombinuje prvky gymnastiky, baletu, divadelního tance a akrobacie. Gymnastky v kategorii seniorek cvičí s obručí, míčem, kužely a stuhou. Spolu se synchronizovaným plaváním je jako jediný olympijský sport vyhrazen pouze ženám. Pod pěti kruhy se moderní gymnastky představily poprvé v roce 1984 v Los Angeles. Letos se ale soutěž obejde bez české účasti.

Moderní gymnastky cvičí na koberci 13 x 13 metrů a sestavy musí obsahovat předepsaný počet obtížností těla, rozmanité manipulace s náčiním a minimálně jednu taneční řadu. Kromě individuálních představení se bude soutěžit také v družstvech. Právě i společné skladby jsou pro divácké oko velmi zajímavé, neboť pětice gymnastek vytváří efektní akrobatické prvky a vyměňují si mezi sebou náčiní.

Jablkem sváru se v tomto sportu stává hodnocení, protože se v něm odrážejí subjektivní názory porotce, který tak může soutěž ovlivnit. Objektivizace probíhá sčítáním dvou hodnot udělovaných za technickou obtížnost a umělecký dojem s čistotou provedení. Rozhodování je v moderní gymnastice velmi sporné, proto už se vytváří program pro on-line rozhodování. Od roku 2013 je celková maximální známka 20 bodů.

Nejlepší moderní gymnastkou historie je Ruska Jevgenija Kanajevová, která jako první žena v tomto sportu získala dvě zlaté olympijské medaile (v Pekingu v roce 2008 a na minulých olympijských hrách v Londýně). Kromě toho je ve svých 26 letech sedmnáctinásobnou mistryní světa a mnohonásobná šampionka Evropy. V Riu ale zlatý hattrick nezkompletuje, ukončila totiž kariéru.

Soutěže v moderní gymnastice probíhají

od pátku 19. srpna do neděle 21. srpna

Stadion

Rio Olympic Arena

Soutěže

2 - jednotlivci, družstva

Počet účastníků

96 gymnastek

Bez české účasti

O olympijské zlato svedou s největší pravděpodobností boje jiné Rusky, které momentálně představují špičku. Od Atlanty 1996 bylo Rusko jako jediný stát vždy na stupních vítězů a získalo osm zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Největšími favoritkami budou Margarita Mamunová a Jana Kudrjavcevová.

Ruskou nadvládu se budou snažit narušit především Melitina Stanioutová z Běloruska, Ganna Rizatdinovová z Ukrajiny a Salome Pazhavová z Gruzie. Ve společných skladbách budou k favoritkám patřit Rusky, Bulharky, Bělorusky, Italky, Izraelky a Španělky, mezi kterými jsou boje o medaile vždy velmi napínavé a vyrovnané.

Česká moderní gymnastika zastoupení na letošní olympiádě mít nebude. O postup se snažila Monika Míčková, ale v kvalifikaci v Riu de Janeiro skončila na nepostupovém 19. místě. Naposledy mohli čeští diváci fandit Dominice Červenkové, která se představila před dvanácti lety na olympiádě v Aténách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články