Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Hejnová: Věřím, že budu schopná zasáhnout do nejvyšších bojů

Praha – Zuzana Hejnová, dvojnásobná mistryně světa a bronzová medailistka z předcházejících olympijských her v běhu na 400 metrů překážek, si během letošní sezony připsala pouze jeden soutěžní start. Přesto však věří, že díky kvalitnímu tréninku, kvůli němuž zrušila start na nedávném mistrovství Evropy, dokáže v Riu promluvit do bojů o nejvyšší příčky.

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters

"Je pravda, že závody mi asi budou chybět, nedá se nic dělat. Potřebovala jsem trénovat a myslím, že to zvládnu i bez nich. Kdybych neměla natrénováno, tak bych tam asi těžko něco předvedla. Jakmile budu fyzicky dobře připravená, tak to zvládnu," řekla Hejnová na dnešním setkání s novináři v Praze. Devětadvacetiletá atletka se stala hlavní tváří projektu České spořitelny Držíme palečky, který má spojit fanoušky a české olympioniky.

Hejnová měla problémy od úvodu letošní sezony, kdy si ze soustředění v JAR přivezla potíže s Achillovou šlachou. "Na začátku jsem na tom byla hodně dobře a měla jsem formu na to začít kvalitně sezonu. Bohužel mě začala bolet achillovka. Asi jak jsem tam byla dlouho s nedostatečným zázemím fyzioterapie a rehabilitace. Byla jsem přetížená," vrátila se na začátek května.

Je nám líto, video expirovalo.
Zuzana Hejnová je hlavní tváří projektu Držíme palečky

Postupně rušila plánované starty na závodech Diamantové ligy, měsíc odpočívala a následně se vrátila do plného tréninku. S ohledem na olympijské hry nechtěla nic podcenit. Proto se odhlásila i z ME v Amsterdamu. "Měla jsem v plánu tam jet, ale trenér mě trošku nahlodal, že si myslí, že bych měla ještě trénovat a připravit se na olympiádu. Startem bych ztratila týden, deset dní," vysvětlovala Hejnová.

Když poté viděla šampionát v televizi, svého rozhodnutí trochu litovala. "Výkony tam byly bídné a s největší pravděpodobností bych měla formu na to vyhrát. Pak bych si to ale třeba vyčítala, kdyby se povedla Evropa a nevyšla olympiáda. Evropu jsem obětovala a věřím, že budu dobře připravená na hlavní závod," podotkla Hejnová, kterou před odletem do Ria čekají ještě dva kontrolní závody. Představí se v Táboře a v Chebu.

Dobrou náladu před blížící se olympiádou má i proto, že žádná ze soupeřek zatím nepodává skvělé výkony. "Určitě jsem proto klidnější. Kdybych viděla, že běhají na počkání 53,50, tak by se mi usínalo hůř. Jsem klidnější a věřím, že to budu schopná běhat taky a budu soupeřit s nejlepšími," uvedla Hejnová, jež momentálně za největší soupeřku v boji o zlato považuje Američanku Dalilah Muhammadovou. Ta během národní kvalifikace zaběhla 52,88 sekundy, což je letošní světové maximum.

"Otázkou je, jak na tom bude za měsíc. Pro Američany je kvalifikace prakticky vrcholem sezony. Musí se z ní dostat na hlavní závod. Jinak holky neběhají nic moc. Ty, co běhaly na Diamantové lize, vypadly v kvalifikacích. Nepřipadá mi to nabité, proto, jak už jsem řekla, věřím, že budu schopná zasáhnout do nejvyšších bojů," dodala bronzová medailistka z olympijských her v Londýně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články