Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Na paralympijské hry do Ria odcestuje nejméně 36 českých sportovců

Praha - Nejméně 36 zástupců v osmi sportech bude mít česká výprava na XV. letních paralympijských hrách v Riu de Janeiro, které se uskuteční od 7. do 18. září. Nejvíce je atletů (9) a cyklistů (8), vůbec poprvé bude mít Česká republika zastoupení v jezdectví a jachtingu. Nominaci schválilo výkonné grémium Českého paralympijského výboru, další jména ale mohou ještě přibýt po přerozdělení účastnických míst.

Čeští paralympionici se představí i v lukostřelbě, bocii, stolním tenisu a plavání. Před čtyřmi lety v Londýně reprezentovalo ČR 46 sportovců, v Pekingu 2008 ještě o deset víc a v Aténách 2004 dosud rekordních 65.

Ve výpravě nechybí jednačtyřicetiletý cyklista Jiří Ježek, který se v Londýně postaral o jediné české zlato. S celkovými 11 medailemi včetně šesti nejcennějších je Ježek suverénně nejúspěšnějším českým paralympionikem.

Je nám líto, video expirovalo.
Českých paralympioniků na paralympiádě ubývá

Češi získali v Londýně i šest stříbrných a čtyři bronzové, v aktuální nominaci jsou kromě Ježka i další medailisté - atleti Radim Běleš a Eva Berná, lukostřelec David Drahonínský, plavec Jan Povýšil a cyklisté David Vondráček, Tereza Diepoldová a Jiří Bouška.

Celkem od premiérové účasti v roce 1988 přivezli Češi z paralympijských her celkem 136 medailí včetně 44 nejcennějších.

Nominace českých paralympioniků na hry v Riu de Janeiro:

Atletika: Eva Berná, Eva Kacanu, Anna Luxová, Aleš Kisý, Radim Běleš, Petr Vrátil, Martin Zvolánek, Jan Vaněk, Daniel Hyna. 

Lukostřelba: David Drahonínský, Václav Košťál, Šárka Musilová, Markéta Sidková.

Boccia: Kateřina Cuřínová, Kamil Vašíček, Lenka Cuřínová, Marie Maňáková.

Cyklistika: Tereza Diepoldová, Kateřina Antošová, Jiří Ježek, Jiří Bouška, Ivo Koblasa, Tomáš Kajnar, Jiří Hindr, David Vondráček.

Jachting: Daniel Bína.

Jezdectví: Anastasja Vištálová.

Stolní tenis: Daniel Horut, Ivan Karabec, Jiří Suchánek.

Plavání: Běla Třebínová, Vendula Dušková, Anežka Floriánková, Arnošt Petráček, Jan Povýšil, Miroslav Smrčka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články