Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Úřadující guvernér Ria de Janeira: Olympiáda může být jeden velký krach

Rio de Janeiro – Francisco Dornelles, úřadující guvernér Ria de Janeira, varoval, že šest týdnů před vypuknutím olympiády město stále neobdrželo schválené federální fondy, které by měly posílit bezpečnost a dopravu během Her.

Olympijský park
zdroj: Reuters autor: Ricardo Moraes

"Jsem optimistický ohledně Her, ale musím vyjevit realitu. Můžeme uspořádat skvělou olympiádu, ale pokud nebudou uskutečněny některé kroky, může jít naopak o velké selhání," řekl Dornelles.

Deficit v rozpočtu přispívá k "dokonalé bouři", s kterou se Brazílie před světově sledovanou akcí potýká. Organizátoři řeší problémy spojené s virem zika, vysokou kriminalitou, politickými nepokoji a v neposlední řadě dopingovým skandálem, během kterého byla pozastavena jediná brazilská testovací laboratoř.

Dornelles prohlásil, že bez finanční injekce od státu, která má činit téměř 3 miliardy dolarů, Rio nebude moci pokrýt výdaje na policii po celou dobu olympiády. "Policejní flotila hrozí zastavením. Snažíme se získat slíbené finance, ale budeme čekat pouze do konce týdne." Policejní úředníci nedostali zaplacené své přesčasy za více než posledních šest měsíců.

Bez financí nebude dostatečně zajištěna bezpečnost a problémy může vyvolat také nedokončené metro. To by mělo být podle oficiálních vyjádření uvedeno v provoz teprve čtyři dny před začátkem olympiády.

Vážné ekonomické problémy

Vláda Ria de Janeira, jednoho z federálních států Brazílie, vyhlásila během června stav pohotovosti a žádala federální finanční výpomoc. Varovala, že případný nedostatek financí může vést k totálnímu zhroucení veřejné bezpečnosti a zdravotní, vzdělávací a ekologické správy.

V posledních měsících je Brazílie zmítaná největším úpadkem od třicátých let. Ekonomika země, která je nejsilnější v celé latinské Americe, ustoupila o 5,4 % v první čtvrtině tohoto roku.

Proti olympiádě v Riu se vymezují i někteří místní obyvatelé, kteří s ní nesouhlasí. Ilustračním příkladem se stal Marcelino Proenca, který se kbelíkem s vodou pokusil uhasit olympijskou pochodeň. Tímto činem chtěl poukázat na to, že zatímco jsou finance používany pro olympiádu, místní lidé postrádají vzdělání, zdravotní péči, bezpečnost a celkovou kvalitu života.

Zdroj
CNN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články