Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sáblíková na olympiádu do Ria nepojede, chce se obrátit na arbitráž

Praha - Šance Martiny Sáblíkové na start na olympiádě v Riu vzaly za své. Účast na Hrách jí neumožnila Mezinárodní cyklistická unie (UCI), která ji nezařadila na startovní listinu časovky. Sáblíková se chce nyní prostřednictvím Českého olympijského výboru obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední naděje Sáblíkové na Rio: Arbitráž

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení žila v posledních dnech ještě v naději, že se dočká místa díky nevyužití kvót ze strany některých národních olympijských výborů, ale nestalo se tak. Arbitrážní žaloba by se měla opírat o špatný výklad pravidel.

Český svaz cyklistiky v celém případu spolupracuje s ČOV a expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem a proti informaci o definitivním zamezení startu Sáblíkové v Riu ze strany UCI se ohradil. 

"Jsme s UCI v komunikaci s kanceláří pana Šťovíčka, vyměňujeme si maily a včera jsme opět UCI žádali, aby nás oficiálně informovali i v případě, že nám místo pro Martinu Sáblíkovou nepřiřknou. V případě, že by tedy bylo na 100 procent jasné, že Martina nepojede, tak bychom to věděli," řekl generální sekretář svazu Stanislav Kozubek.

"Svaz žádnou takovouhle informaci nedostal, nedostala ji podle mých informací ani kancelář pana Šťovíčka a ani olympijský výbor. Dokud nebudeme mít tuto informaci, zatím vůbec nemáme možnost cokoliv komentovat a já považuju celou věc stále za otevřenou," dodal Kozubek.

"Komunikace je vedená na linii UCI na jedné straně a na druhé já jako advokát, který zastupuje cyklistický svaz a ČOV. Nemyslím si, že by Sport Invest měl k dispozici přímo tu komunikaci a přesně ty informace, které máme my. A mohou tak být do značné míry zkreslené. Proto tam asi vypukla nějaká panika," uvedl Šťovíček.

Sám však připouští, že současný stav věcí nenabízí příliš prostoru k optimismu. "Já bych neříkal, že už je vše ztraceno, nicméně ta situace není úplně ideální. UCI s námi odmítá dále komunikovat a my na 99 procent podáme žalobu ke sportovní arbitráži CAS," prozradil Šťovíček.

Sáblíková jakožto jasně nejlepší česká silničářka posledních let dojela na zářijovém mistrovství světa v Richmondu v časovce v redukovaném pořadí devátá, přičemž deset nejlepších zemí mělo mít jistotu startu na OH. Podle výkladu pravidel ze strany UCI však má být start pod pěti kruhy v boji proti chronometru prvotně podmíněn kvalifikací do závodu s hromadným startem, což se českým cyklistkám nepodařilo.

Trenér Petr Novák: "Jsem zklamaný a hodně těžko se mi o tom hovoří. Zatím jsme to moc nerozebírali, ale připouštím, že s psychikou Martiny to zacvičilo hodně. Snažím se zůstat v klidu a nějak ji z toho dostat. Musíme se koncentrovat na republikový šampionát." 

Jediným kvalifikačním kritériem pro závodnice z Evropy byl totiž žebříček UCI k 31. květnu letošního roku. Do něj se Sáblíkové, která silniční závody jezdí pouze výjimečně, započítával jen start v Richmondu a dva tituly mistryně republiky z loňského roku. To ji zařadilo na 187. místo světa, přičemž dveře do Ria by jí otevřelo jen umístění v první stovce individuálního pořadí.

Variantou by byla rovněž pozice České republiky v pořadí států, jenže i tam bylo k potvrzení startu Sáblíkové daleko. Česká republika byla v den uzávěrky žebříčku UCI pro olympijskou kvalifikaci až na 46. příčce, ale jen 22 států mělo jistou nominaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články