Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Češi pobavili holínkami diváky her

Londýn - Badmintonista Petr Koukal v roli vlajkonoše přivedl při slavnostním zahájení na plochu Olympijského stadionu v Londýně českou výpravu, jež má dohromady 133 členů. Češi se s narážkou na tradičně deštivé britské počasí představili v holínkách a s deštníky v rukou. "To je něco jiného. Česká republika má na sobě modré holínky a slunečníky. Snaží se snad říct něco o našem počasí?!" ptali se při přenosu na BBC. Holínky neušly pozornosti ani divákům na sociálních sítích. "Češi očekávají průtrž mračen?" položil podobnou řečnickou otázku fotbalista Rio Ferdinand. Neotřelá obuv neunikla ani britskému Telegraphu. "Podívejte se na Čechy v gumácích. Hezké," uvedl.

Nástup české výpravy
zdroj: isifa/ Rex Features

"Ke konci už jsem cítil ruce, ale mával jsem jako blázen, protože mě to bavilo," řekl český vlajkonoš Petr Koukal. Badmintonista, který předloni prodělal rakovinu varlat, ale dokázal se znovu dostat do formy a kvalifikovat se na hry, si čestnou roli vlajkonoše užil. "Ohromný zážitek byl, už když jsme přicházeli ke stadionu a vůbec začátek," řekl Koukal.

Pořadatelé mu nabízeli popruhy, ale ty po zkoušce odmítl. "Dalo se s tím mávat, nebylo to moc těžký," dodal Koukal. Zapálení olympijského ohně sedmi mladými nadějnými britskými sportovci viděli Češi včetně Koukala zblízka. "Moc se mi to líbilo, nebyla to žádná divočina, ale mělo to své kouzlo," řekl badmintonista. Už dnes po obědě začne boje ve tříčlenné skupině duelem s olympijským vítězem z roku 2004 Taufikem Hidajatem z Indonésie. "Byl to obrovský zážitek, to jsou momenty, kvůli kterým sport děláme," dodal Petr vlajkonoš české výpravy.

"Moc jsem si to užila, i když to bylo náročné, ale ten konec stál za to," řekla překážkářka Zuzana Hejnová.

Česká výprava vešla na stadion už mezi prvními po té kyperské a všichni členové mávali nad hlavami zatím složenými deštníky. Záběry kamer pak odhalily celému světu holínky, v kterých výprava pochodovala. "Všem se to líbilo, účel to splnilo," řekla Hejnová. Ostatní sportovci oceňovali netradiční obutí už při čekání na nástup a říkali, že to je velmi britské. Krátce po začátku nástupu všichni Češi modré deštníky roztáhli na povel šéfa mise Františka Dvořáka, který s nápadem společné choreografie přišel.

Jachtaři na slavnostní ceremoniál dorazili po čtyřhodinové cestě až z Weymouthu, dějiště jejich regaty. "Alespoň jsme si užili olympijskou atmosféru, protože u nás fakt nic není," řekla Veronika Fenclová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články