Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Šestnáctiletá Milena Duchková skočila na OH v Mexiku do bazénu. Na dně našla zlato

Na olympijských hrách v Mexiku v roce skákala československá reprezentantka Milena Duchková do vody z desetimetrové věže. Pro Československo tehdy získala první medaili v plaveckých soutěžích a dosud také jedinou zlatou. Když stála Milena Duchková na nejvyšším stupni vítězů, bylo jí pouhých 16 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Mexická senzace Milena Duchková

Triumf studentky pražského gymnázia patřil k největším překvapením Her. Ona sama i její trenérka Marie Čermáková udělaly pro úspěšné olympijské vystoupení maximum. I přes svůj mladistvý vzhled měla za sebou nejeden výborný výsledek a řadu závodnických zkušeností.

Její úspěšná kariéra pokračovala i po mexickém triumfu. V roce 1970 se stala mistryní Evropy v Barceloně, druhá místa získala na olympijských hrách v Mnichově 1972 a na MS 1973 v Bělehradě.

V polovině 70. let dokončila studium medicíny a ještě nějaký čas závodila. V roce 1979 přijala trenérskou nabídku z Kanady, odkud už se do komunistického Československa nevrátila. Od roku 1983 žije s manželem Petrem ve Vancouveru, kde vede soukromou zubní ordinaci.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články