Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Příběhy OH: Pět zlatých her Stevea Redgravea

Praha - Britský veslař Steve Redgrave na olympiádě v Sydney vstoupil ziskem pátého zlata mezi legendy. Muž, který sotva dokončil střední školu, se dočkal rytířského titulu, Řádu britského impéria i čestného doktorátu práv a byl zvolen 36. největším Britem všech dob. Redgrave byl už od mládí v lodi nepřehlédnutelný svými výkony i vůdčími schopnostmi a v roce 1984 vybojoval v Los Angeles první zlatou olympijskou medaili ve čtyřveslici s kormidelníkem.

Téměř metrákový a 195 centimetrů vysoký chlapík chtěl být ve 22 letech lídrem posádky, těžko ale hledal řeč s absolventy univerzit. S kolegou z vítězné čtyřveslice Andym Holmesem, který kvůli veslování střední školu dokonce opustil, se tak posadili do nepárové dvojky a vyhráli zlatou medaili v Soulu 1988. Triumf zopakoval s Matthewem Pinsentem na další olympiádě v Barceloně.

Je nám líto, video expirovalo.
Pět zlatých her Stevea Redgravea

Tou dobou už ho sužovala ulcerózní kolitida, kvůli které trpěl úpornými bolestmi břicha. Přesto s Pinsentem v Atlantě 1996 vyhrál olympiádu počtvrté a prohlásil, že končí s kariérou. "Jestli mě někdo uvidí přiblížit se k lodi, ať mi v tom, proboha, zabrání. Může mě i zastřelit, už nikdy do ní nevlezu. Mám toho dost," prohlásil ještě v lodi po vítězné jízdě. 

Do roka ho ale Pinsent přemluvil, aby se posadil do nepárové čtyřky bez kormidelníka. Přes narůstající zdravotní problémy, když se ke kolitidě přidala i cukrovka, získal Redgrave v Sydney 2000 páté olympijské zlato.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články