Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Příběhy OH: Volejbalový obojživelník Karch Kiraly

Praha - Američan Karch Kiraly je jediným volejbalistou, který získal olympijské zlato v šestkovém i plážovém volejbalu. Po výhrách s americkým týmem v Los Angeles v roce 1984 a o čtyři roky později v Soulu vyhrál ve dvojici s Kentem Steffesem olympijskou premiéru plážového volejbalu v Atlantě 1996.

Je nám líto, video expirovalo.
Příběhy OH: Volejbalový obojživelník Karch Kiraly

Otec Charlese Fredericka Kiralyho, Laszlo, zakládal volejbalový program na střední škole a malý Karch, jak mu doma říkali, si tak rychle našel k tomuto sportu cestu. Po výhře v Los Angeles dovedl Kiraly americký tým v Soulu k obhajobě olympijského zlata jako kapitán. Potom se s reprezentací rozloučil a oblíbil si plážovou variantu.

Už před olympiádou v Atlantě měl Kiraly na kontě 148 vyhraných turnajů na profesionálním okruhu, ale cesta za olympijským prvenstvím nebyla jednoduchá. Nešlo totiž pouze o cenné kovy, ale také o pomyslný souboj nejlepšího plážového volejbalisty planety mezi skoro čtyřicetiletým Sinjinem Smithem a o tři roky mladším Kiralym.

Zatímco Smith s párovým kolegou Henkelem si zajistil přímou účast na základě výsledků ve Světové sérii, Kiraly, který startoval v konkurenční PRO TOUR, musel společně s Kentem Steffesem projít těžkou americkou kvalifikací, a to nastartovalo rivalitu mezi volejbalisty. Páry na sebe narazily v semifinále.

Duel měl i hlubší význam, protože tehdejší "majitel" světového volejbalu a prezident federace Mexičan Ruben Acosta měl se Smithem vřelý vztah. Acosta ho například jmenoval viceprezidentem beachvolejbalového kongresu a byl i kmotrem jeho prvorozeného syna Hagena. Po proměněném matchbolu patřila první Karchova gesta a výkřiky loži, kde zápas sledovali právě Acostovi. Karch to komentoval slovy: "Vůbec si nepamatuji, co jsem ve vítězné euforii dělal…"

Ve svém úspěšném tažení na olympijském turnaji v Atlantě se Kiralymu v šestatřiceti letech nakonec podařilo olympijskou soutěž ovládnout a doplnit si tak zlatou sbírku medailí. Poslední výhru na profesionálním turnaji Kiraly zaznamenal v roce 2005 a s výdělkem tři miliony dolarů je nejúspěšnějším plážovým volejbalistou všech dob.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články