Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Příběhy OH: Indurainova cyklistická pouť

Praha - Miguel Indurain patří neodmyslitelně k cyklistickým závodům. Španělský jezdec jako první v historii vyhrál nejslavnější etapový závod Tour de France pětkrát v řadě. Kromě toho však zabodoval i na OH, když v roce 1996 v Atlantě ovládl časovku jednotlivců. A to na závod do Ameriky původně vůbec nechtěl vyrazit.

Je nám líto, video expirovalo.
Indurainova cyklistická pouť

Indurain totiž nedokázal napošesté obhájit žlutý trikot na Tour, když ho porazil Bjarne Riis, a do Atlanty, kde se po 46 letech sešla profesionální cyklistická elita, odmítal vyrazit. Až přímluva prezidenta MOV a jeho krajana Juana Antonia Samaranche ho přesvědčila. A deset dní po konci prohrané Tour jel závod jednotlivců, kde skončil jedenáctý.

Jeho slavný olympijský moment přišel o tři dny později, kdy se jela časovka. Na zlato si tehdy brousil zuby především domácí Lance Armstrong, jenže všem nakonec vypálil rybník právě španělský matador. Do časovky vyrazil jako poslední a předčil všechny, i do té doby vedoucího krajana Olana, kterého porazil o 12 vteřin. Budoucí vítěz sedmi Tour v řadě Armstrong dojel na domácí půdě až na šestém místě.

Na otázku, zda by Indurain vyměnil olympijské zlato za vítězství na Tour de France, Španěl odpověděl bez zaváhání ano. "Pro každého profesionálního cyklistu je vítězství na Tour největším úspěchem kariéry. Zlatá medaile z olympiády je spíše symbolická," řekl zdvořilý Bask, kterého celé Španělsko uznává jako nejlepšího atleta dvacátého století a který v roce 1993 vyhrál anketu United Press International o nejlepšího světového sportovce roku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články