Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Řvavá žlutá překvapuje. Veslaři a kanoisté Dukly mají rekonstruovanou loděnici

Větší posilovna, místnost s trenažéry, větší šatny. Veslaři a kanoisté Dukly budou mít v Praze lepší podmínky pro trénink. Na Císařské louce jim opravili a rozšířili loděnici. Rekonstrukce trvala deset měsíců a včetně nákladů na projektovou dokumentaci stála přibližně 63 milionů korun.

Rekonstruovaná loděnice pražské Dukly
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Loděnice ve staré podobě sloužila veslařům a kanoistům Dukly od roku 1997, kdy nový objekt nahradil "starou boudu", používanou od sedmdesátých let 20. století. Přežila i povodně v roce 2002. Kolem roku 2010 se začalo ale uvažovat o jejím rozšíření a změně rozčlenění objektu, protože prostory už nestačily.

Moderním nárokům na suchou přípravu nevyhovovala především posilovna. Ta se přemístila do nově vybudovaného podkroví, kde budou i trenažéry. Právě tyto prostory podle úspěšných kajakářů pomohou nejvíc. "Pro sportovce určitě ta posilovna, která opravdu už nestačila. Na druhé straně je trenažérovna. I ta regenerace," řekl při slavnostním otevření budovy Lukáš Trefil, člen bronzového čtyřkajaku z OH 2012 a 2016.

Nebude tak náročné zorganizovat suchou přípravu, aby se všichni vystřídali. "Bude to určitě velká a příjemná změna. Rozhodně v posilovně. Nebudeme se mačkat s veslaři, když se tam nás potká dvacet. Vždycky jsme museli čekat, než oni docvičí, pak jsme mohli začít my. Máme velkou novou regeneraci, takže to bude velká změna v plusu. Budeme mít dost prostoru i pro sebe, asi i víc trenažérů," doplnil Jakub Špicar, který byl na letošním MS v Račicích bronzový na deblkajaku i čtyřkajaku.

Posilovna v rekonstruované loděnici Dukly
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Vybudování nástavby umožnilo výrazné rozšíření pánských i dámských šaten. V nové regenerační zóně mohou nyní sportovci využívat vedle masáží také saunu s ochlazovací kádí, infrasaunu a hydromasážní vany. V budově jsou rovněž sklad lodí, jídelna, odpočinkové místnosti a kanceláře.

Žlutý nádech na hraně

Obnovená loděnice se stala dominantou okolí, protože má sytě žlutou barvu. Architekt Pavel Joba se nechal inspirovat žlutou barvou lodí Dukly. Barva zaujala i předsedu Českého olympijského výboru a bývalého veslaře Jiřího Kejvala, i když uvnitř byl poprvé. Ráno totiž jezdívá okolo po Vltavě.

"Už děláme hezkou řádku vtipů na tady tu budovu, na tu barvu především. Že zrovna armáda se takhle odváže a udělá takovou barvu, to jsme nečekali. Já jezdím brzo ráno a vždycky říkám, že to výrazně zlepšilo světelné podmínky, hezky to tady září," poznamenal Kejval v proslovu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články