Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Místo kilometru pětistovka? Je to včelička, říká Štěrba

Praha – Největší šance na medaile na MS v rychlostní kanoistice budou mít v Račicích Martin Fuksa, Josef Dostál a čtyřkajak na pětistovce. A to i přesto, že před letošní sezonou došlo hned k několika změnám. Kratší trať i padesátiprocentní výměna posádky. Světový šampionát se koná v Račicích od 23. do 27. srpna. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Posádka čtyřkajaku: Dan Havel, Jan Štěrba, Radek Šlouf a Jakub Špicar
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Podařil se nám vstup do sezony, jak jsme si představovali a možná ještě trochu nad očekávání," prohlásil ve Sportovních zprávách Jan Štěrba. Čtyřkajak vybojoval třetí místo v závodu Světového poháru v Bělehradě a obsadil čtvrtou příčku na červencovém mistrovství Evropy v Plovdivu.

"Závod je mnohem dravější, agresivnější," řekl Štěrba ke kratší vzdálenosti. Důvod změny je nasnadě. Olympijská disciplína pro čtyřkajak se zkrátila z kilometru na 500 metrů.

Z posádky tak vypadl Lukáš Trefil, kterému lépe sedí delší tratě. Tým opustil také Josef Dostál, který už dříve hlásil, že se chce soustředit především na individuální závody. K Janu Štěrbovi a Danu Havlovi se připojily dvě nové tváře Radek Šlouf a Jakub Špicar. Nově složená posádka čtyřkajaku se bude snažit navázat na předchozí české úspěchy, ideálně na zlato z roku 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Štěrba před MS: Konkurence se zvýšila, čtyřkajak je atraktivnější

"Pořád se sehráváme," podotkl Štěrba. Nejzásadnější proměna? Jakub Špicar vepředu. "Změnil se nám háček, tedy ten, co udává tempo," dodal. Na mistrovství světa dojde ještě k jedné přestavbě. Štěrba se ze čtvrté pozice posune na třetí, prohodí si místo se Šloufem.

Nováček Šlouf přiznává, že pocit odpovědnosti je velký. "Když jsem zjara začal na třetí pozici, všichni mi dávali najevo, že jsem tam místo Pepy Dostála, který je na tom individuálně lépe než já. Bylo to trochu svazující, ale zároveň to byla velká motivace, že můžu jezdit s klukama, kteří toho tolik dokázali," popsal Šlouf.

Rychlost bolí

Časy jsou velmi rychlé. Čtyřkajaky zvládnou 500 m pod minutu a dvacet sekund. "Je to včelička. U kilometru musel člověk rozmýšlet tempo a připravovat si finiš. Tady se jede od začátku na 99 procent a člověk musí být ještě schopen v posledních dvaceti vteřinách zkusit zrychlit. Tam to štípe," uvedl Štěrba.

Na čelní místa se tlačí hned několik favoritů. Asi těmi největšími jsou Němci, ale také třeba Španělé nebo Maďaři. "Konkurence se zvýšila, protože závodníkům na 200 metrů zrušili jednu deblovou disciplínu. Čtyřkajak je teď pro diváky atraktivnější tím, že pole silných lodí se zvětšilo a je to trošku loterie," sdělil Štěrba.

Posádka čtyřkajaku má i jiné povinnosti, bude závodit také na deblkajacích – Šlouf a Štěrba pojedou pětistovku a Špicar s Havlem kilometr. Šampionát těmto kombinacím ovšem přeje. "Časový program na MS v Račicích je poskládán tak, že to není problém," ujistil Šlouf.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články