Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

"Nejsem žádný beránek, ale cítím se nevinen." Peltův bouřlivý rok 2017

Když se 3. května sjela policejní auta ke strahovskému sídlu Fotbalové asociace ČR a zároveň se objevila mimo jiné před fotbalovým klubem v Jablonci, nebylo těžké si spojit, že Miroslav Pelta má problém. Následující hodiny a dny pak ukázaly, že nejen on. Šlo o zneužití sportovních dotací.

"Stal se průser, mě vzali na vazbu," začal Pelta na prosincové mimořádné valné hromadě FAČR popisovat část svého příběhu, který odstartoval letos v květnu. Bývalý šéf českého fotbalu čelí trestnímu stíhání z ovlivňování dotací na sport z ministerstva školství. Měsíc strávil v pražské a brněnské vazbě, odkud byl propuštěn na začátku června a je vyšetřován na svobodě.

Pelta si měl zmanipulovanými dotacemi upevňovat vliv a získávat sponzory pro jablonecký klub. Je stíhán za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Dlouholetý člen ODS se cítí nevinen. "Já se nevzdám. Co vás neporazí, to vás posílí. Nikdo neumřel, bylo mi s vámi dobře," prohlásil také Pelta na adresu delegátů FAČR.

Miroslav Pelta: "Nejsem žádný beránek, vím to, ale v této věci, co mě stíháte, se cítím absolutně nevinen. Choval jsem se v rámci zákona a dělal jsem to, co jsem dělal vždy, to znamená, bojoval jsem o peníze ze státního rozpočtu pro celý sport, potažmo i pro fotbal."

Policisté stíhají v kauze i odvolanou náměstkyní ministerstva školství Kratochvílovou, někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu ČUS Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou i dvě právnické osoby, Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Obvinění ČUS se týkají rozdělování peněz z dotačního neinvestičního programu pro činnost sportovních organizací, který vypsalo ministerstvo školství. Vlivný právník Jansta, bývalý komunistický poslanec, později člen ČSSD, podle vyšetřovatelů získal v rámci expertní skupiny při rozdělování peněz z programu neoprávněné výhody pro ČUS.

Jansta, osoba úzce spajata např. s prezidentem Milošem Zemanem, tak měl údajně podle Aktuálně.cz poškodit další organizace, které z programu čerpají prostředky: například Český olympijský výbor nebo Sokol. Podle médií hrál Jansta v dotační kauze hlavní roli.

"Kdyby nebylo jeho, tak nevím, jak jsme tu pseudokauzu (se státními dotacemi) zvládli. Kdyby tam nebyl někdo s koulema, tak jsme skončili," prohlásil Pelta na adresu svého spolupracovníka Romana Berbra, který fakticky vedl asociaci před první valnou hromadou – a po ní taky. "Kdyby tu nebyl on, byli bychom všichni paralyzovaní," dodal někdejší muž č 1. českého fotbalu.

Červnový kongres původně počítal s tím, že post předsedy FAČR bude obhajovat právě Pelta. Jenže ten rezignoval  právě tento krok měl uspíšit jeho propuštění z vazby – a volba následně po třech kolech skončila patem. Asociace našla svého předsedu až začátkem prosince – stal se jím "Berbrův muž" Martin Malík, proti kterému kandidoval bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek.

Krize ve vedení českého fotbalu měla mimo jiné za následek ztrátu partnera v podobě Pivovaru Gambrinus, který už dopředu oznámil, že neuplatní opci a od sezony 2018/19 ukončí sponzorství reprezentace a první ligy.

Bývalý předseda a stále majitel prvoligového Jablonce také po měsících mlčení prohlásil, že ho řada lidí po vypuknutí dotační aféry zklamala. Mimo jiné prý chování někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové, kterou skandál připravil o místo, a šéfa Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.

"Sebrali mě za to, že jsem lobboval za fotbal na úkor ostatních sportů. Kdyby mě někde chytili s taškou a řekli: To jsou úplatky...," řečnil Pelta, který už dříve rezignoval i na post místopředsedy ČOV.

Spolu s ním byla obviněna také Kratochvílová. "Zklamala mě ministryně školství Valachová, jak se zachovala k náměstkyni, to je neuvěřitelné. Velké selhání vidím také u Kejvala, který měl jedinou starost, abych odstoupil z olympijského výboru, a hned dal rozhovor, že na lidi, jako je Berbr a Pelta, nemá páky," dodal.

Právě Kratochvílová se domlouvala s Peltou na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých. Policie má jejich hovory nahrané.

POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast o valné hromadě FAČR:

Ty se následně obevily i v médiích. Ještě v prvních dnech po vypuknutí kauzy se také na veřejnost dostávaly některé zákulisní informace. Dozorující státní zástupce tak třeba vyzval pod hrozbou sankce vydavatelství Economia k odstranění textu s informacemi o případu, které měly mařit průběh trestního řízení. Společnost pak na žalobce Ondřeje Trčku podala stížnost.

Zatím posledním obviněným se stal někdejší bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký. Peltovi totiž vyzradil nasazení policejních odposlechů do jeho kanceláře. Odposlouchávací zařízení tam nainstaloval právě bývalý policista Synecký. Policie nasadila odposlech počátkem prosince 2016, protože se tehdy domnívala, že se schyluje k důležité schůzce. Odposlechy ale žádné poznatky nepřinesly.

Další dějství kauzy se dá očekávat během následujícího roku. Kriminalisté zatím stále podle informací MF Dnes vyslýchají svědky. "Teď probíhaly výslechy, před Vánocemi byla přestávka. Předpokládám, že ta kauza bude ještě nějakou dobu trvat, když se týká investičních i neinvestičních dotací," řekl advokát Prokop Beneš, který hájí Českou unii sportu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články