Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Micka se těší na ME, ale říká: Ten čtyřměsíční výpadek je pořád znát

Nic moc. Tak by se daly shrnout pocity plavce Jana Micky před mistrovstvím Evropy v Budapešti. Jednička mezi tuzemskými plavci po výpadcích a improvizacích v tréninku způsobených koronavirovou pandemií necítí optimální formu. Schází mu naplavané kilometry i rychlost.

Na Budapešť má příjemné vzpomínky, v roce 2017 se zde na mistrovství světa dostal do finále na 1500 metrů. "Těším se moc, i když teď nejsem zrovna nejrychlejší v tréninku a bohužel ani v závodech to nebylo zrovna nejrychlejší. Doufám, že se to zlepší," řekl novinářům český rekordman na 400 až 1500 metrů volným způsobem.

Stejně jako na jakékoliv jiné vrcholné akci by rád atakoval své nejlepší časy, ale bude to náročné. "Jsem trochu skeptický. Forma v posledních pár týdnech, měsících nebyla ideální. Ten čtyřměsíční výpadek je i teď znát," připomněl, že loni na jaře nesměli ani reprezentační plavci čtyři měsíce do bazénu kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Micka se proto nechce upínat na žádné časy ani umístění. "Chci jen, abych byl spokojený a udělal takovou generálku před olympiádou," poznamenal.

Chybí mu všechno. "Nejvíc je ten výpadek znát na fyzičce a celkovém citu pro vodu. Neklouže mi to, hrozně se u toho nadřu. Musím naplavat objem kilometrů, ale nemám k tomu ani takovou rychlost. Už bych měl ladit jen rychlost, ale musíme pořád dělat i objem. Trénink je jedna velká improvizace," líčil.

Jeho hlavní trenérkou je Jaroslava Passerová, ale na ME se chystá na soustředění v Olomouci se skupinou Jiřího Kyněry, aby měl parťáky.

Šestadvacetiletý závodník prožívá v osobním životě rozporuplné období. Jedenáct měsíců se může radovat z dcery Beáty, ale v březnu mu zemřel na covid-19 otec.

Plavání je pro něj i odreagováním. "Skáču do bazénu a tam jsem sám se svými myšlenkami. Člověk přestane myslet na všechno ostatní a soustředí se jen na plavání, aby dělal, co má. Je to relax a člověk má kam utéct od těch špatných věcí, co se v mém životě udály," svěřil se.

Kvůli pokračujícím restrikcím v Česku musel být častěji než jindy na soustředěních. Odloučení od rodiny snášel dobře díky moderním technologiím. "S rodinou jsme naštěstí v kontaktu každý den nebo i několikrát denně díky kameře. Je hrozně příjemný, že je můžu vidět. Dá se to zvládnout. Kdyby to bylo jenom na poště, bylo by to horší," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články