Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň viděla tři české rekordy plaveckých nadějí

Plzeň - V plzeňském závodě Českého poháru v plavání padly tři národní rekordy. Zasloužili se o ně Barbora Seemanová na 200 metrů volný způsob, Tomáš Franta na znakařské padesátce a na stovce motýlek Lucie Svěcená. Plavci také plnili první limity pro mistrovství světa v krátkém bazénu v kanadském Windsoru.

Barbora Seemanová
zdroj: ČTK

Šestnáctiletá olympionička Seemanová v plzeňském bazénu na Slovanech zaplavala na kraulařské dvoustovce čas 1:56,02 a o 31 setin sekundy vymazala z tabulek rok starý čas Simony Baumrtové. Navíc jí scházelo jen osm setin k českému rekordu na 100 metrů kraul, poté co dohmátla v čase 53,89. Tento rekord drží už dlouhých 13 let Jana Myšková. Seemanová zároveň splnila B limit pro MS ve Windsoru.

Osmnáctiletý Franta, také ještě dorostenec, vylepšil český rekord na 50 metrů znak výkonem 24,40. Dosavadní maximum Martina Baďury z roku 2012 překonal o 11 setin. "Nečekal jsem to. Soustředil jsem se spíš na dvoustovku, na níž jsem se chtěl pokusit o limit do Kanady, ale ten je nastavený hodně vysoko," uvedl plavec Slávie Chomutov, jenž vyhrál v Plzni všechny znakařské tratě.

Český rekord na západě Čech překonala také Svěcená. Devatenáctiletá žatecká plavkyně zvládla 100 metrů motýlek v čase 58,03 a hranici vlastního i domácího maxima posunula o 43 setin. Dosaženým časem navíc potvrdila svou účast na světovém šampionátu.

Nejkvalitnější výkon předvedl Jan Micka na 1500 m volný způsob. Nejlepší český plavec z olympijských her v Riu dohmátl v čase 14:44,06 a i on jednoznačně potvrdil nominaci do Windsoru. V Plzni vyhrál také na 400 a 800 metrů volný způsob.

Do Kanady by měla v prosinci odjet také Baumrtová, která si účast zajistila na tratích 50 a 100 metrů znak a na polohovce na 200 metrů. Limit B pro Windsor má splněn také Martina Elhenická na 400 metrů volný způsob. Blízko účasti jsou i Kristýna Horská, Petra Chocová a Jan Šefl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články