Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Závadová jede na průzkum Ria, Micka chce zkusit i dálkové plavání

Praha – Plavci začínají finišovat s přípravou na olympijské hry v Riu. Jako jediná tuzemská reprezentantka pojede do Ria otestovat tamní olympijský bazén Barbora Závadová. Největší naděje mezi muži Jan Micka bude směřovat trénink i k červnové olympijské kvalifikaci dálkových plavců.

Je nám líto, video expirovalo.
Baumrtová, Micka a Závadová představili plavky pro Rio

Závadovou o víkendu čekají testovací závody v Rakousku, v pondělí ale sedne do letadla a za jedenáct hodin vystoupí v Riu. Kvůli dlouhému letu a časovému posunu podobný "výlet" neabsolvují další jistí čeští olympionici Simona Baumrtová a Jan Micka. "Takže si budu dělat poznámky a pak to budu prodávat," plánovala v žertu Závadová.

Do Ria pojede s velkou neznámou. Teprve minulý týden ji reprezentační kouč Vlastimír Perna uklidnil, že se poplave v olympijském bazénu. "Viděla jsem akorát fotku toho bazénu zvenku. Nemám vůbec žádné info. Jedu těžce naslepo. Teprve včera jsem zjišťovala, kdy vlastně letím," popisovala s úsměvem Závadová, kterou bude do Ria doprovázet právě Perna.

Cestovatelské martyrium na otevřené mistrovství Brazílie jí za klid při olympijském závodu stojí. Jedná se totiž o oficiální testovací závod, který bude probíhat v olympijském režimu a se stejným časovým pořadem. "Bude to osahání, jak to tam vypadá a jestli je vůbec napuštěná voda v bazénu," řekla v žertu Závadová, jež v Riu poplave obě polohovkářské tratě 400 a 200 metrů.

"Při jiných závodech by mi to bylo jedno, ale na olympiádě je můj hlavní závod hned první den. Musím vědět, jaké tam jsou možnosti chodit plavat a trénovat. Na OH to budou nervy ze všech stran, musím vědět, kam mám jít a co dělat. V srpnu už to budu vědět," věřila.

Podobný model měla i v Londýně, kde byla v únoru na testovacím klání. "Jenže pak na OH přistavěli tribuny pro dalších 10 000 lidí a všechno bylo jinak," vzpomínala. "Ale chci vědět, jak dlouho se půjde na start. A také, jestli budou schody dolů po závodu jako na MS v Šanghaji, to některé holky v té únavě nedávaly," vzpomínala se smíchem.

Micka netroškaří

Držitel českého rekordu na 400, 800 i 1500 metrů Micka by se v Riu rád představil také jako dálkový plavec. "Dálkové plavání je až po bazénovém. Řekli jsme si s trenérkou, proč to nezkusit," uvedl při představení nových plavek pro Rio Micka. Spolu s ním bude v červnu na olympijské kvalifikaci v Setúbalu startovat Jan Kútnik, Jana Pechanová a Silvie Rybářová.

Jan Micka o své zkušenosti s ostrými lokty při závodě v Izraeli:

"Já je měl ostré," pousmál se Micka. "Dotíral na mě pořád nějakej Ital a hrozně mě štval, tak jsem počkal, až bude dělat nádech, a vrazil jsem mu pěstí do žeber," prozradil. "Skoro se zastavil a já mu odjel. A vtipné bylo, že dostal žlutou kartu."

Pokud by se do Ria dostal i jako dálkový plavec, nic to na jeho prioritách nezmění. "Je to pořád jen a pouze doplněk. Pojedu si to svoje, a buď to vyjde, nebo ne. Nemám co ztratit," řekl jistý účastník her v bazénovém plavání.

Spolu s Pechanovou patří Micka k největším nadějím na účast v dálkových disciplínách na hrách v Riu. Na startu v Setúbalu bude osmdesát plavců a z každé země může postoupit pouze jeden zástupce. Evropané budou bojovat o devět míst v pětadvacetičlenném olympijském startovním poli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články