Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Baumrtová: Osobáky budou medaile, to vám podepíšu

Netanja (Izrael) - Je největší českou nadějí na mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu. Znakařka Simona Baumrtová už však dva roky na vrcholné akci medaili nezískala. V izraelské Netanji má přijít konec nešťastné série. Obhájkyně tří individuálních medailí včetně zlata z padesátky z minulého šampionátu v dánském Herningu absolvovala v bazénu v areálu Wingate dva tréninky. Vyzkoušela si prostředí a zjistila, že je trochu nervózní, což je prý dobře.

Sport
zdroj: ČT4

Z velkých akcí má čtyřiadvacetiletá Baumrtová už celkem dvanáct cenných kovů, z ME v krátkém bazénu hned deset. Loni ale na ME v Berlíně propadla a neprosadila se ani na mistrovství světa v krátkém bazénu v Dauhá a také letos na "velkém" MS v Kazani, kde nepostoupila ani z rozplavby. "To mě tehdy ani nenapadlo, že by se mohlo stát. Ale nebyla jsem nervózní vůbec, byl to problém v hlavě. Tady se mi zatím neplave kdovíjak dobře, takže trochu nervózní jsem. Hlava rozhodne," řekla.

Hned na úvod šampionátu ve středu dopoledne bude kromě Baumrtové v rozplavbách v akci hned šestnáct českých reprezentantů. Výpravu 21 plavců čeká celkem 70 startů včetně pěti štafet.

Ani Hejnová s Boltem se nezlepšují každý rok

Baumrtové osobní rekordy jsou na úrovni nejlepších časů v Evropě. Tím si Baumrtová vysvětluje dva roky stagnace. "To máte jako s Hejnovou nebo s Boltem, také se nezlepšují každý rok. Já mám osobáky nastaveny tak vysoko, že nemůžu přijet, takhle udělat," luskla prsty, "a mít osobák. Samozřejmě jsem vždycky chtěla lepší výsledky. Ale to přijde u každého sportovce," prohlásila. "Nikdo se nezlepšuje osm let pravidelně v kuse," doplnila.

Aby rozbila závodní stereotyp, v posledních dvou letech víc plavala doplňkové disciplíny a letos dokonce na tratích 200 a 400 metrů kraul a 200 metrů polohově překonala české rekordy. "Každý rekord povzbudí. V mém věku se osobáky překonávají těžko, není mi patnáct. Uvidíme, jak se to projeví na těch znacích, snad dobře," věřila. Na tratích 100 a 200 metrů bude obhajovat stříbro z Herningu.

K tomu se potřebuje přiblížit ke svým osobním rekordům. V rozplavbách se ale nejspíš bude moct šetřit. "Semifinále asi taky nebudu muset jít úplně naplno, krátký bazén mám lepší než dlouhý. Osobáky ale budou medaile, to vám podepíšu už teďka," prohlásila.

Organizátoři ME oznámili rekordní účast 500 plavců ze 48 zemí včetně čtrnácti obhájců titulu z Herningu. Největší hvězdou by měla být maďarská univerzálka Katinka Hosszúová, přezdívaná "Iron Lady", která se předběžně přihlásila do jedenácti disciplín, některé tratě pravděpodobně ale nakonec vynechá. Poprvé v historii jsou závody pětidenní a rozděleno bude na prémiích pro dvanáct nejlepších závodníků podle bodovaných tabulek 220 000 eur, asi šest milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články