Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Baumrtová jde do finále, prsařka Meilutyteová vylepšila světový rekord

Barcelona - Česká plavkyně Simona Baumrtová vyrovnala časem 59,99 svůj český rekord a jako sedmá postoupila na mistrovství světa do finále znakařské stovky. Litevská plavkyně Ruta Meilutyteová vylepšila v Barceloně světový rekord na 100 metrů prsa. Šestnáctiletá olympijská vítězka v semifinále dohmátla v čase 1:04,35 a dosavadní nejlepší výkon Američanky Jessiky Hardyové z roku 2009 překonala o desetinu sekundy.

Ruta Meilutyteová
zdroj: ČTK/AP

Už v dopoledních rozplavbách posunula Meilutyteová vlastní evropský rekord na 1:04,52. Celkově si dnes osobní maximum na stometrové trati vylepšila o 85 setin.

V semifinále proti ní plavala i Petra Chocová, která se sice časem 1:08,10 na dvě setiny přiblížila svému českému rekordu, ale stačilo jí to jen na 14. místo. Na postup do finále by musela téměř o vteřinu zrychlit.

Ve finále prsařské stovky mužů oplatil Australan Christian Sprenger porážku z loňského boje o olympijské zlato Cameronu van der Burghovi z Jihoafrické republiky. Nad světovým rekordmanem zvítězil o 18 setin sekundy.

Simona Baumrtová po postupu do finále:

"Jsem moc ráda, že jsem ve finále, ale nejsem tolik spokojená s časem, protože se mi technicky neplavalo moc dobře. Myslím si, že mám na lepší čas."

Ani na motýlkářské stovce světová rekordmanka nevyhrála, Američanka Dana Vollmerová dohmátla až jako třetí. Pro zlato si s velkou převahou doplavala devatenáctiletá Švédka Sarah Sjöströmová. Titul na poloviční mužské trati obhájil Brazilec Cesar Cielo.

Dvě stříbrné medaile získala Australanka Alicia Couttsová. Po motýlkářské stovce obsadila druhé místo i v polohovém závodu na 200 metrů, kde ji porazila Katinka Hosszuová z Maďarska. Olympijská vítězka Jie Š'-wen tentokrát zůstala bez medaile, doplavala čtvrtá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články