Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Trenér plavců Perna: Co tu proběhlo, to se jen tak nevidí

Chartres (Francie) - Nový kouč plavecké reprezentace Vlastmír Perna bude slavit a má k tomu dobrý důvod. Čeští plavci vybojovali na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Chartres jednu zlatou, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile, byli čtrnáctkrát ve finále a hlavně - překonali celkem jednadvacet národních rekordů.

České plavkyně v Praze
zdroj: ČT24

"K oslavám se důvod vždycky najde. Ale co proběhlo tady, to se jen tak nevidí. Jsem strašně spokojený, nedoufal jsem ani ve snu, že se to takhle povede," zhodnotil šampionát kouč, který převzal tým po olympiádě v Londýně od Jiřího Kyněry. "Jsou věci, co se nepovedly, ale to k tomu patří. Síla týmu se ale projevila," prohlásil.

Medailový výsledek plavců na ME v krátkém bazénu nelze přeceňovat. V olympijské sezoně se totiž hodně špičkových závodníků rozhodlo šampionát vynechat, obzvlášť, když je za tři týdny na programu "krátké" mistrovství světa v Istanbulu. Nicméně větší úspěch co do počtu medailí (9) zažili Češi zatím pouze v roce 2000 ve Valencii, tedy opět v olympijském roce.

Osobní rekordy se nedaly ani spočítat

"To je jasné, ale počet medailí není hlavní důvod mojí spokojenosti," upozornil Perna na nebývale vysoký počet rekordů. Jednadvacetkrát se české tabulky na jediném šampionátu nikdy nepřepisovaly. Navíc padly čtyři české dorostenecké rekordy. "Osobní rekordy a letošní nejlepší výkony jsem ani nesledoval, to se nedalo," podotkl kouč. "Asi tomu sportu nerozumím," smál se.

Pochvaloval si nástup mladé generace a fungující tým. "Mladí se o své místo v týmu perou, tady se prosadili a já mám velkou radost, že překonávali rekordy z éry gumových plavek," podotkl. České rekordy navíc nepadaly o setiny, ale rovnou o sekundy. A to dokonce v podání patnáctileté Lucie Svěcené. "Ale nechci nikoho jmenovat, všichni byli skvělí," řekl kouč.

V sezoně, která má čtyři vrcholy, je náročné udržet formu. To trenér také ocenil. "Myslím, že ty naše nejlepší holky olympiáda motivovala k další práci. Pokračovaly v tréninku, využily toho, co měly natrénováno, jen tomu daly jiný kabát," líčil trenér. "Ale je jasné, že na tom mistrovství světa to bude jiná písnička, že to nebude o medailích, ale snad formu udrží a dokážou, že to nebyla náhoda," věřil.

Je nám líto, video expirovalo.
Návrat českých plavců

Prý k dokonalé pohodě v týmu přispěla celá výprava. "Všichni si pomáhali, fandili si a velkou měrou přispěli k úspěchu," upozornil Perna na další čtyři trenéry, maséra, fyzioterapeutku a lékaře. "Všichni se skvěle starali, bylo to perfektní, fungovalo to super. A teď to všichni společně půjdeme oslavit," těšil se.

Baumrtová: Vytvořil se tu skvělý tým

Simona Baumrtová se v jednadvaceti letech stala první českou plavkyní, která na vrcholné akci vybojovala čtyři medaile. "Byl to super šampionát. Něco takového jsem vůbec nečekala. Té medaile z dvoustovky si strašně moc cením," poukázala na poslední individuální závod, v němž razantně zlepšila nadvakrát český rekord celkem o 1,64 sekundy. "To je obrovský osobák, toho času si moc vážím," řekla.

Sama prý pořádně neví, kde vzala tolik motivace, ale i psychických a fyzických sil se připravit na třetí vrchol sezony. A další ji čeká ještě za tři týdny na "krátkém" MS v Istanbulu. "Po olympiádě jsme měli chvíli volno, ale teď jsme tři měsíce trénovali, je to náročné. Ale i kdyby se to v Istanbulu nepovedlo, sezona je úspěšná," prohlásila. "Navíc tady se vytvořil skvělý tým," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články