Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Horák nestačil na světovou šestku, Matějčkové vystavila při premiéře stopku ruská judistka

Dva ippony téměř ve stejný moment a pro oba mistrovství světa skončilo. Čeští judisté Michal Horák a Alice Matějčková dobojovali na tatami v Baku ve 2. kole. Horák podlehl portugalskému favoritu Jorgemu Fonsecovi, Matějčková Rusce Aleksandře Babincevové. Přímý přenos kategorie judistů nad 100 kg sledujte ve středu od 8:00 v přímém přenosu ČT sport a webu ctsport.cz.

Michal Horák
zdroj: ČTK autor: David Šváb

Česká výprava judistů na mistrovství světa v Baku stále čeká na pronikavý úspěch.

Jednatřicetiletý Horák teprve v polovině roku přešel do nižší váhy, aby si v nejtěžší kategorii nekonkuroval s Lukášem Krpálkem, a musel kvůli tomu shodit přes 20 kilogramů. Snížení váhy mu prospělo a proti zkušenému Alžířanovi předvedl dobrý výkon. Hlídal si jeho silné zbraně a ve vhodnou chvíli sám zaútočil a udržel soupeře na zemi.

"Bylo třeba se s ním hodně pohybovat, aby se nedostal do háku. Pak jsem párkrát zkusil pod něj vlézt, napotřetí si to neblokoval, tak jsem ho hodil do držení," popsal Horák.

Je nám líto, video expirovalo.
Matějčková i Horák se prali vyrovnaně, ale záhy vypadli

Dobře se pral i s favorizovaným Fonsecou. Takticky čekal na závěr, kdy soupeř už bude unavený, jenže si nepohlídal jeden útok a Portugalec vyhrál na ippon.

"Byl jsem na něj připravený, věděl jsem, že ho musím na začátku zastavit, dokud je silný, a že šanci budu mít na konci. Dvakrát jsem jeho nástup zastavil, ale dvakrát mě hodil. Napoprvé jsem blbě stál, tak jsem musel víc tlačit a on toho využil," litoval Horák. Připíše si ale do žebříčku 200 bodů a výrazně poskočí ze současné 233. příčky až k první stovce.

"Michal se mi líbil. Skvělé taktické vedení obou zápasů. Šel s oběma soupeři tak, jak měl. Bohužel s Fonsecou jednou zaspal a nabídl se mu. Ale jeho vystoupení se mi líbilo a rozhodla jediná chybička. Kdyby se s ním dostal do poslední minuty za vyrovnaného stavu, mohlo to skončit jinak," ocenil výkon svěřence reprezentační trenér Petr Lacina.

Matějčková po porážce smutnit nemusí

Podobně na tom byla Matějčková, první česká judistka na MS od roku 2011. S Ruskou Babincevovou sváděla vyrovnanou bitvu, měla i nadějné nástupy do chvatů, ale v závěru ji soupeřka hodila na záda.

"I když jsem prohrála, tak to budu hodnotit kladně, protože se mi pralo úplně super. Čekala jsem, že to bude horší. Myslím si, že jsem měla v zápase navrch, nástupy jsem tam měla super, bylo několik možností ji hodit, ale bohužel jsem to nedotáhla do konce. A pak jsem tam udělala jednu chybičku a spadla jsem na ippon," litovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Vystouepní Matějčkové na MS

"Byla blízko, měla nádherný nástup do seoi-nagy, kterou jsme trénovali. Pak tam byla chybička, ke konci odcházejí síly, trochu nervozity, ale nebylo na ní vidět, že je poprvé na mistrovství. Prala se úžasně," řekl bývalý reprezentant Jaromír Ježek, který se nyní jako trenér věnuje judistkám.

"Předvedla nádherný výkon, za který ji chválím, taková budoucí hvězdička mezi námi je. I mezi juniorkami se rodí hvězdy. Mají výsledky na mezinárodních soutěžích a tvoří se dobrá parta. Budeme doufat, že přijdou další a bude se to nabalovat, tým se rozroste. A když tu viděly Alici, jak se prala, dodá to týmu velkou sebedůvěru," věřil Ježek v další posun ženského juda.

Mistry světa se poprvé stali Korejec Čo Ku-ham a Japonka Šori Hamadaová, kteří jsou v žebříčcích až na desátém místě. Oba ale dokázali ve finále porazit světové jedničky.

Mistrovství světa v judu v Baku:

Muži do 100 kg: 1. Čo Ku-ham (Korea), 2. Liparteliani (Gruz.), 3. Iljasov (Rus.) a Lchagvasuren (Mong.), 5. Darviš (Egypt) a Wolf (Jap.), ...Horák (ČR) vypadl ve 2. kole.

Ženy do 78 kg: 1. Hamadaová (Jap.), 2. Steenhuisová (Niz.), 3. Babincevová (Rus.) a Verkerková (Niz.), 5. Ma Čen-čao (Čína) a Yeatsbrownová (Brit.), ...Matějčková (ČR) vypadla ve 2. kole.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články