Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Judistou roku je znovu Krpálek. Olympijský vítěz přál titul i Petřikovovi

Lukáš Krpálek se podesáté za sebou stal českým judistou roku. Pocity měl smíšené. Vedle radosti to byl i drobný smutek. Olympijského vítěze z Ria totiž mrzelo, že vyhrát nemohl i druhý Pavel Petřikov. Třetí skončil David Klammert. Výsledky byly oznámeny v rámci finále extraligy Judo Show Cupu, v němž triumfoval domácí klub USK Praha a i bez Krpálka porazil Vršovice 3:2.

Sport
zdroj: ČT4

Sedmadvacetiletý Krpálek je nejúspěšnějším českým judistou historie, má na kontě tituly mistra Evropy i světa a v roce 2016 vyhrál olympijské hry. V tomto roce se poprvé představil v nejvyšší váhové kategorii nad 100 kilogramů a hned se probojoval mezi elitu.

Na mistrovství Evropy ve Varšavě získal bronz a vyhrál Grand Prix v Antalyi a čínském Chu-che-chao-tche. Zranění kotníku ho sice připravilo o mistrovství světa, přesto je nyní na světovém žebříčku na devátém místě. A vyhrál patnáct z osmnácti utkání.

"Je to pro mě ocenění, které přijímám hodně rád. Je to podesáté v řadě, takže jsem rád, že se mi to povedlo završit. Ale letos to bylo hodně ohrožené, protože Pavel Petřikov předvedl nádherný rok zakončený pátým místem na mistrovství světa," prohlásil Krpálek. "Takže letos by si tohle ocenění zasloužil také Pavel. Škoda, že se nemohou poháry předávat dva. Předváděl nádherné judo, na které je radost se koukat," ocenil kolegu z reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší judisté byli oceněni při finále extraligy

Lukáš Krpálek:

"Je samozřejmě hezké, že trofej budu mít další rok na poličce, ale přál jsem to Pavlovi. Nejen za letošní rok, ale za celou kariéru bych mu to dal. Udělal pro české judo hrozně moc."

Krpálek se po vleklém zranění vrací na tatami až nyní. "Když si vzpomenu, že jsem start na šampionátu zvažoval, tak si uvědomím, jaký jsem byl optimista. I kdyby to mistrovství bylo dnes, tak by můj start byl v ohrožení," připustil. "Bylo to dlouhé zranění, které se vleklo. Před 14 dny jsem se vrátil do tréninku, ale noha ještě dobrá není. Pořád mě omezuje," přiznal.

Jednatřicetiletý Petřikov skončil v anketě na druhém místě stejně jako loni a celkově už poosmé v kariéře. V tomto roce dosáhl na nejlepší výsledek v podobě pátého místa na mistrovství světa v Budapešti. Ve váhové kategorii do 60 kilogramů mu patří jednadvacáté místo ve světovém žebříčku.

Klammert oceněn za životní sezonu

Zatím nejlepší sezonu kariéry prožil třiadvacetiletý Klammert, který byl na MS i ME devátý, k tomu získal bronz na Evropském poháru v Polsku a Bělorusku. V žebříčku váhové kategorie do 90 kilogramů poskočil na 26. místo.

"Umístit se mezi Lukášem Krpálkem, Pavlem Petřikovem a Jaromírem Ježkem je pro mě něco mimořádného. Já mám k těmhle klukům obrovskou pokoru. Mám je doma na nástěnce a být mezi nimi je skvělé. Ale přijde mi, že si ještě nezasloužím, abych se umístil před Jardou Ježkem, který je velkým vzorem. Experti tak rozhodli, ale pořád mám pocit, že nemám právo stát před ním," řekl skromně Klammert.

Čtvrté místo připadlo Ivanu Petrovi, který se blýskl devátým místem na MS. Pátá skončila Věra Zemanová, která se zároveň stala juniorkou roku. Pomohlo jí k tomu páté místo na MEJ. Šestý skončil Jaromír Ježek, který po MS ukončil kariéru. Kadetem roku se stala Renata Zachová, pátá z olympiády mládeže a majitelka tří bronzů z EP.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články