Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Golf má švédského šéftrenéra a míří do škol

Švédský expert Staffan Johansson podepsal smlouvu s Českou golfovou federací (ČGF) a ujme se funkce šéftrenéra reprezentace. Možná v budoucnu pomůže dovychovat hráče vzešlého ze školních lavic. Golf je totiž od září volitelným předmětem.

Golf
zdroj: ISIFA/Thinkstock autor: iStock/Kati Molin

Johansson dříve působil ve Finsku, na Islandu a v letech 1991 až 1999 v roli asistenta švédského národního týmu. "Přínosem bude jeho desetiměsíční trvalý pobyt na české půdě. Na jeho zdejším působení kooperujeme s Golf Resortem Albatross, kde bude mít základnu," řekl prezident ČGF Zdeněk Kodejš.

Žádný český golfista zatím nehraje stabilně vrcholné profesionální série, ať už jde o mužskou americkou PGA, evropskou European Tour, či ženskou LPGA.

Golf má hráčskou základnu přes padesát tisíc hráčů a podobně jako v celé Evropě řeší zásadní problém. "Golfisté ubývají, respektive nepřibývají noví," řekl viceprezident ČGF Juraj Werner. Proto bude v únoru spuštěn nový web a platforma Bav se golfem, která má zvýšit příliv golfistů na česká hřiště.

Golf už ve třech školách

Ti se mohou rekrutovat i ze škol, neboť vznikl výukový program a golf jako volitelný předmět provozují tři školy – ve Velvarech, brněnská ZŠ Kuřim a ZŠ Komenského Slavkov u Brna. "Ředitel této školy zpracoval výukový program, který jsem využil a poskytl řediteli velvarské školy. A ten to následně nechal schválit školní inspekcí. Je to o týmové práci," řekl koordinátor projektu Tomáš Přikryl.

Z golfu lze sbírat známky ve třetích a čtvrtých třídách. "Dopracováváme kompletně celý program od první do osmé třídy základní školy," řekl Přikryl. Dodal, že s dopravou by si školy stejně jako u kurzů plavání měly umět poradit.

"Důležité je dostat děti na hřiště, aby s golfem začaly. Dveře jsou pootevřené. Kterákoli škola najde pravidla golfu jako školního předmětu a na vysvědčení budou mít děti známky z golfu," uvedl Kodejš.

Inspirace u etablovaných sportů

Zařazení golfu do školní výuky navazuje na projekt Se školou na golf, který cílil na zařazení golfu do tělocviku a funguje ve více než 50 klubech. Je na provozovatelích resortů, aby o výuku projevili zájem. "Musí se toho chytit a nabídnout ředitelům, aby tam děti posílali," řekl nový generální sekretář ČGF Aleš Libecajt.

Inspiraci golf našel u fotbalových tříd a dalším krokem je uspořádání meziškolních turnajů v golfu. "Stejně jako se dříve pořádaly na školách basketbalové turnaje. Máme nějakou vizi, ale k jejímu naplnění je potřeba ještě čas," dodal Přikryl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články