Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Golfové Czech Masters láká na vítěze majoru či bývalou světovou jedničku

Praha - Dvojnásobný vítěz majoru Američan John Daly a předloňský šampion Velšan Jamie Donaldson se stali dalšími hvězdami 3. ročníku golfového turnaje Czech Masters. Akce série European Tour se na hřišti Albatross ve Vysokém Újezdu u Prahy uskuteční od 18. do 21. srpna. Vítěz PGA Championship (1991) a British Open (1995) Daly a Donaldson doplnili mezi taháky turnaje bývalou světovou jedničku Angličana Leeho Westwooda.

Lee Westwood
zdroj: AP autor: Jeff Roberson

"Turnaj se rozvíjí bleskovým tempem a získal si renomé a tím i skvělé hráče," řekl Petr Dědek, majitel promotérské společnosti Relmost. "Podařilo se nám přivést hvězdu evropského i světového golfu Westwooda. Jednali jsme s ním od listopadu a v lednu v Dubaji jsme si s ním plácli," doplnil.

Extravagantní Daly, který má i vlastní značku vína, vyhrál v kariéře pět turnajů na PGA Tour. "Je to jméno, které budí vždy pozornost," řekl Dědek o devětačtyřicetiletém golfistovi, který už hraje turnaje převážně na pozvánky. "Dohodli jsem se s ním na určité spolupráci a něco jsme museli obětovat, aby přijel," konstatoval.

Celkový rozpočet Czech Masters se pohybuje okolo 100 milionů korun a startovné pro hráče je podle Dědka ve výši tři až pět procent rozpočtu. "Hodně nám pomáhá i Donaldson, který šíří o turnaji skvělé zprávy mezi hráči," řekl Dědek.

Je nám líto, video expirovalo.
Na golfové Czech Masters mají přijet Daly, Donaldson či Westwood

Turnaj s dotací milion eur bude stejně jako předloni předposlední šancí získat body do rydercupového žebříčku. Účast podle pořadatelů přislíbili třeba Francouz Victor Dubuisson, Angličan Andy Sullivan, Skot Stephen Gallacher, Švéd Peter Hanson a jeho krajan Robert Karlsson, vítěz jedenácti turnajů European Tour. "Letošní startovní pole bude nejsilnější, jaké kdy v Česku bylo," pochvaloval si Dědek.

Z českých hráčů mají jistotu startu díky volným kartám profesionálové Lukáš Tintěra, Aleš Kořínek, Petr Dědek junior a Daniel Suchan, vesměs hráči Relmost Teamu. Celkem mají pořadatelé k dispozici osm karet pro profesionály a dvě pro amatéry. "Věřím, že se nám ještě podaří dva tři starty pro české hráče dojednat, že by se mohlo účastnit deset až dvanáct domácích hráčů," řekl Dědek.

Loni možnosti startu mezi elitou, což zatím pravidelně nikdo z Čechů nemá, využili Filip Mrůzek s amatérem Vítem Novákem, kteří prošli cutem. To na sérii European Tour dokázali jako první Češi po 21 letech. "Doufáme, že se historie letos zopakuje," uvedl sportovní ředitel České golfové federace Luboš Klikar.

Tuzemští golfisté registrovaní u federace budou mít vstup zdarma stejně jako děti do 15 let, senioři nad 65 let a držitelé průkazu ZTP. Ostatní si můžou koupit vstupenku na čtvrtek nebo pátek za 100 korun, na sobotu nebo neděli za 200 korun a permanentka vyjde na 400 korun. Loni turnaj navštívilo 20 tisíc lidí.

Donaldson vyhrál premiérový ročník Czech Masters, díky čemuž si zajistil nominaci na Ryder Cup a pak získal v prestižním souboji proti USA vítězný bod. Před rokem zvedl nad hlavu vítěznou trofej Belgičan Thomas Pieters.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články