Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Golfové British Open čelí politickému bojkotu. Mužský klub už není "in"

Londýn – Poslední ryze mužský klub mezi dějišti golfových turnajů kategorie major čelí vlně kritiky z politických řad. Na hřiště Muirfield u skotského Edinburghu, kde ve čtvrtek startuje 142. ročník tradičního British Open, proto nezavítá britský ministr sportu Hugh Robertson ani skotský premiér Alex Salmond. Pozvánku odmítla také britská ministryně pro ženské otázky a rovné příležitosti Maria Millerová. Omezené členství v klubu však neodporuje britským zákonům, naopak existují i čistě ženské kluby. Vedení kritizovaného klubu tak považuje celou záležitost pouze za nafouklou bublinu.

Muirfield Golf Club
zdroj: AP autor: Owen Humphreys

"Sportovní autority by měly dělat všechno, co je v jejich silách, aby propagovaly rovnost a poukázaly na sexismus, který stále v některých oblastech existuje. Neměly by k tomu být slepé," uvedla ministryně. "V 21. století je neobhajitelné mít golfový klub, který není otevřen všem," dodal předseda skotské vlády, který je přitom sám nadšeným golfistou.

Muirfield, kde se British Open hrálo naposledy v roce 2002, je posledním čistě mužským klubem v turnajích kategorie major. Americká Augusta, kde probíhá slavné Masters, totiž v dubnu povolila ženám členství. Vedení klubu, jehož tradice sahá až do roku 1744, však na svém statutu nehodlá nic měnit.

Mluvčí klubu Peter Dawson zdůraznil, že pouze jedno procento z 3 000 golfových klubů v Británii je určeno výhradně pro jedno pohlaví. Existují přitom i ryze ženské kluby. "Myslím, že soukromé kluby mohou samy rozhodovat o svém osudu. Podle mého názoru je myšlenka, že to vysílá nějaký příšerný signál do celého světa, strašně nafouklá," řekl. V klubu si ženy mohou zahrát jen jako návštěvnice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články