Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Golfový Ryder Cup je opět v rukou Evropanů

Newport - Evropský výběr oplatil americkým golfistům prohru z minulého klání a získal slavný Ryder Cup zpět do svého držení. Výběr starého kontinentu dnes na hřišti Celtic Manor ve Walesu udržel vedení, které měl po sobotních čtyřhrách, byť v závěrečných singlech byli lepší hosté. Evropa nakonec vyhrála těsně 14,5:13,5 a v 38. ročníku soutěže vybojovala jedenáctý triumf. Rozhodující bod získal až v závěrečné dvouhře Graeme McDowell proti Hunteru Mahanovi. Američany nezachránily ani skvělé výkony Tigera Woodse a Philla Mickelsona, kteří suverénně vyhráli své souboje.

Evropané šli do posledního soutěžního dne, který se hrál poprvé v historii kvůli víkendovým přestávkám vynuceným deštěm až v pondělí, za příznivého stavu 9,5:6,5. I v dvouhrách dlouho vše nasvědčovalo tomu, že domácí hráči zápas dotáhnou snadno do vítězného konce. Američané se ale vzepřeli a postarali se o dramatické vyvrcholení.

Postaral se o to i první hráč světa Woods, který hrál patrně nejlepší golf od pauzy vynucené rodinnými problémy v úvodu roku. Ještě po osmé jamce sice s Franceskem Molinarim prohrával, ale pak zahrál eagle a šest birdie, které italského nováčka definitivně zlomily a po patnáctce bylo o vítězi rozhodnuto. Podobně se předvedl Mickelson proti Peteru Hansonovi: v předchozích čtyřhrách druhý muž žebříčku prohrál, co se dalo, ale tentokrát skvěle odstartoval. Vyhrál čtyři úvodní jamky, a i když se nedávný vítěz Czech Open z Čeladné hodně snažil, na zvrat už sílu neměl.


Evropa přesto vedla ještě 13:10, ale stále měla k výhře daleko. Hra pod tlakem za stavu 13:12 pak její hráče donutila k chybám - Edoardo Molinari i McDowell své závěrečné zápasy zdramatizovali. Molinari dokonce prohrál proti Rickiemu Fowlerovi tři poslední jamky, přestože na nich dosáhl na par, a utkání skončilo nerozhodným výsledkem.

Vše proto záviselo na tom, jak dotáhne svůj duel McDowell, a ten na 16. jamce utekl svému soupeři o dvě jamky, což byl klíčový okamžik čtyřdenního klání. Na sedmnáctce pak triumf Evropy potvrdil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články