Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Jubilejní derby odtáhla Vivienne Wells, v závěru ale urval vavříny favorizovaný Opasan

Favorizovaný slovenský hnědák Opasan vyhrál jubilejní 100. České derby. V jeho sedle se poprvé z vítězství ve vrcholu rovinové sezony radoval žokej Radek Koplík. Druhá doběhla v Německu trénovaná klisna Vivienne Wells, která s žokejem Alexanderem Pietschem celý dostih na 2400 metrů odtáhla.

Radek Koplík v sedle Opasana
zdroj: dostihovy-svet.cz autor: Petr Guth

Svěřenec trenéra Jozefa Chodúra Opasan je druhým na Slovensku trénovaným vítězem Českého derby od rozdělení federace. Navázal na 22 let starý triumf Temirkanova. Pro stáj Bormann vydělal za triumf milion korun.

"Jsem šťastný. Vybral jsem si Opasana a měl jsem štěstí," radoval se v rozvoru pro ČT Koplík, který byl v minulosti v derby dvakrát druhý.

Opasan se po startu na oválu pražské Chuchle Areny zařadil na konec šestnáctičlenného pole. V čele nasadil ostré tempo Pietsch s Vivienne Wells a soupeřům odskočili o dvě až tři délky. V cílové rovince nestačili jen na favorita.

Hřebec Opasan se 400 metrů před cílem protáhl skrumáží před sebou a suverénně proběhl cílem první. "Je výjimečný. Jezdil jsme ho čtyřikrát a čtyřikrát vyhrál. A tohle ještě není konec," předpověděl Koplík Opasanovi další úspěchy.

O třetí místo se podělili Francimor a Troop Commander, další favorit Rate skonči pátý. Do dostihu nakonec nenastoupil kvůli teplotě Markoni LP.

Jedenáctým místem v derby se s kariérou v 48 letech rozloučil Jan Rája, trojnásobný šampion rovinových žokejů a a vítěz 91. Českého derby v roce 2011.

České derby, dostih pro tříleté koně, se tradičně koná na konci června, ale kvůli koronaviru se letos běželo až dnes. Modrá stuha za vítězství byla udělena v září, stejně jako po druhé světové válce v roce 1945.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články