Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Do Prahy míří "dostihový Messi". Evropský pohár žokejů se blíží

Na Evropský pohár žokejů přijede jeden z nejlepších evropských žokejů současnosti Christophe Soumillon. Hvězdný Belgičan je desetinásobným francouzským šampionem a vyhrál na tři a půl tisíce dostihů včetně těch největších. Dvakrát triumfoval v prestižní Ceně vítězného oblouku v Paříži.

Christophe Soumillon
zdroj: ČTK/PA

"Do Prahy míří 'dostihový Messi'," řekl Tomáš Machovský z pořadatelské společnosti Horse Racing. "Bylo tady hodně velmi dobrých žokejů. Ale Christophe Sumillon je při vší úctě k nim úplně jiná liga než všichni, kteří v posledních letech i dekádách tady startovali," doplnil dostihový manažer závodiště Velká Chuchle Jiří Zlámaný.

Osmatřicetiletý Soumillon je jednou z nejvýraznějších osobností současného dostihového sportu. V sedle hnědáka Thunder Snow ovládl poslední dva ročníky štědře dotovaného Dubaj World Cupu. Předloni vyhrál v Evropě rekordních 306 dostihů za jeden kalendářní rok, při kterém absolvoval přes 1600 startů.

Je nám líto, video expirovalo.
Evropský pohár žokejů láká na velké hvězdy

Soumillona do Prahy přilákal trenér Václav Luka, který se s ním seznámil přes svého svěřence Nagano Golda. Právě belgický žokej v červnu dovedl pětiletého hnědáka ke druhému místu v dostihu grupy 2 Hardwicke Stakes v britském Ascotu. "Popsal jsem mu, co to obnáší a co to znamená. On nesmírně sympaticky zareagoval pozitivně, vzal mě kolem ramen a řekl: 'Jasně, přijedu, počítej se mnou'. Doufám, že to dopadne a že ho tady příští sobotu budeme mít," řekl Luka.

Kompletní startovní listina pro pátý ročník Evropského poháru žokejů, který se uskuteční 28. září, bude zveřejněna příští týden. O body by v sobotním dostihovém odpoledni mělo bojovat méně jezdců než v minulosti, kdy se jich účastnilo šestnáct.

"Myslím, že to bude dvanáct až třináct vzhledem ke zkušenostem s obsazeností dostihů. Ještě pár jmen je otevřených. Loni ve dvou třech hlavních dostizích spousta velkých jmen seděla na lavičce, proto bychom těch jezdců chtěli méně a zaručit rovný boj, aby všichni závodili," vysvětlil Luka. Pokud by zbyli nějací neobsazení koně, dostali by další žokejové divokou kartu pro konkrétní dostih bez zařazení do poháru.

Hlavním dostihem v rámci Evropského poháru žokejů bude nejbohatší středoevropský rovinový závod Leram EJC Million s dotací 2,6 milionu korun. Při dalších třech dostizích se rozdělí po 750 000 korunách.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články