Majitel diskvalifikovaného koně Nikase chce po výrobci krmiva dva miliony korun

Majitel Nikase Petr Kupka žádá odškodné (zdroj: ČT24)

Přerovský okresní soud v pondělí otevřel spor týkající se diskvalifikace vítězného koně Nikase z loňského ročníku Velké pardubické kvůli dopingu. Podle majitele zvířete byly v krmivu zakázané látky. Majitel koně žádá po výrobci dva miliony korun za majetkovou újmu. Zhruba čtvrt milionu požaduje trenér a 100 000 korun žokej.

Vlastník koně Petr Kupka podal společně s trenérem Stanislavem Popelkou a žokejem Markem Stromským žalobu na společnost Troubecká hospodářská. Ta měla podle nich dodat krmivo se zakázanými látkami. Společnost to však popírá. 

Nikase kvůli dopingu letos v lednu diskvalifikovala pořádková komise Jockey Clubu ČR. Po loňském říjnovém dostihu měl kůň v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin. Poprvé v historii slavné steeplechase tak přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití dopingových látek.

Vedle vítěze Velké pardubické se žaloba týká ještě dalšího koně Čáriraye, u kterého se našly stejné zakázané látky. Kůň proto přišel o vítězství v Křišťálovém poháru.

Marek Stromský v sedle Nikase
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Žokej Marek Stromský na snímku z 11. 10. 2015 zachycený ve chvíli, kdy oslavoval vítězství v loňském ročníku Velké pardubické. O něj ale kvůli dopingovému nálezu přišel.

Žalobci jsou přesvědčeni, že zakázané látky pocházely z krmiva, dokazují to rozborem potravy. Pochybila tak podle nich došlo společnost Troubecká hospodářská.

„Jsme tady, aby se prokázalo, z čeho látky pocházely. Kdybychom nebyli přesvědčeni a nevěřili tomu, že to bylo v tom krmivu, tak tady nejsme. Jsme tady kvůli Nikasovi. Loni vyhrál, je to vítěz a my jsme mu to dlužni,“ řekl novinářům Kupka.

Chceme, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost. My jsme žádnou chybu neudělali, někdo ji udělal a my jsme na ni těžce doplatili. Měli jsme z toho velké nepříjemnosti a traumata, proto jsme se rozhodli pro tuto cestu.
Stanislav Popelka
Trenér Nikase

Zástupci společnosti však pochybení odmítají. Hájí se tím, že testovaný vzorek krmiva nebyl standardní a neodpovídal předpisům. Podle nich byl uchováván nevyhovujícím způsobem.

„Naše krmivo je nezávadné, pochybení mohlo vzniknout jiným způsobem. Odpovědnost tohoto druhu nemůže existovat,“ podotkl právní zástupce společnosti. Do stravy koní bylo podle něj něco přidáno, ale z krmiva výrobce to nepocházelo. Ovlivnit výsledky podle něj mohla i podaná tabulka čokolády.

Trenér Popelka trest nedostal

Koně Nikase i Čáriraye trénuje Popelka, který žádnou sankci nedostal. Podle pořádkové komise totiž zakázané látky nebyly koním podány úmyslně. 

U soudu vyšlo najevo, že se strany pokoušely mimosoudně dohodnout. Společnost však podle právní zástupkyně žalobců nabídla malou finanční náhradu ve splátkách a naturální plnění v podobě bezplatného dodávání svého krmiva po dobu několika let.