Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

52 let fotil Taxis, na papír zvěčnil osudy Velké pardubické

Pardubice - Výstava fotografa Vladimíra Davida připomíná dobu, kdy světem ještě nevládly videokamery a dostihové závody byly zaznamenávány fotografy, kteří měli k dispozici jen film s dvanácti, maximálně s třiceti šesti políčky. Přesto dokázali pořídit unikátní obrázky, tak jako právě David, který nafotil celkem 52 ročníků Velké pardubické.

Je nám líto, video expirovalo.
Výstava Davida nabízí unikátní momentky z historie dostihů

Před Velkou pardubickou bude sbírka vystavena v pardubickém Paláci Atrium. Obsahuje Davidovy zvětšeniny černobílých i barevných fotografií, mezi nimiž nechybí ani ty nejlepší momentky, za které získal světové ceny.

"Na tu dobu, že jde o fotky z historie, tak jsou opravdu krásné, kvalitní a my jsme jedině rádi, že můžeme něco takového vystavit," řekla Nikola Lohniská z Dostihového spolku Pardubice.

"On přišel se zajímavým nápadem fotit z podhledu skok přes překážku, což v té době nebylo nic až tak jednoduchého," vysvětloval fotograf Miloš Fic.

Ať už to bylo ve kterémkoliv roce, vždy druhou říjnovou neděli musel David stát na pardubickém závodišti u překážky číslo čtyři, obávaného Taxisova příkopu. Poprvé fotografoval Velkou pardubickou v roce 1955 a pak nepřetržitě až do své smrti v roce 2009, tedy 52 ročníků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články