Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

České derby vyhrál Váňův svěřenec Touch of Genius

Praha - Hřebec Touch of Genius trénovaný Josefem Váňou vyhrál České derby na závodišti v Praze - Velké Chuchli. Žokej Jaromír Šafář si s koněm majitele Josefa Dufka, šéfa boleslavského fotbalu, dojel pro svůj první klasický titul. Favorizovaný Aldar s kazašským žokejem Bajuržanem Murzabajevem byl čtvrtý.

Josef Váňa
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V rychlém dostihu se Touch of Genius, potomek nejlepšího plemeníka současnosti Galilea, dostal do čela v polovině cílové rovinky. V souboji o triumf zdolal o jeden a půl délky Oriental Sky s žokejem Milanem Zatloukalem. Úspěch stáje Statek Blata Český Ráj a trenéra Váni umocnil třetí Tamarind Cove s žokejem Janem Vernerem. "Je to parádní kůň. Ještě to nedokážu popsat, ale užívám si to hodně. Děkuji panu Váňovi a majiteli," řekl devětadvacetiletý Šafář.

V první půlce závodu irský rodák Touch of Genius neběžel podle představ žokeje. "Netahal, ale nechal jsem to na něm. Mladý Pepča (Josef Váňa mladší) říkal, že si udělá dostih, jak potřebuje. V konci jsem to hodně zmáčkl," řekl český šampion z let 2011 a 2012, který za nadměrné použití bičíku dostal pokutu 500 korun.

Je nám líto, video expirovalo.
České derby ovládl Touch of Genius

Váňa byl rád za návštěvu v Chuchli

Josef Váňa starší připravil potřetí jako trenér vítěze tuzemského derby. "Byl jsem naštvaný, že si dostihová veřejnost nemyslela, že tam můžeme být. Já jsem s tím trošku počítal, ale nesmíte si moc myslet, protože pak to nedopadne," řekl Váňa, který se v minulosti dočkal triumfu v rovinovém vrcholu sezony s hnědákem Roches Crossem v roce 2011 a s hvězdným Ready for Life před deseti lety.

Tmavý hnědák Aldar, vítěz Velké jarní ceny, byl na trase dostihu dlouhého 2400 metrů a určeného pro tříleté koně dlouho schovaný a ve finiši stihl jen čtvrtou pozici. Francouzský Parzival, jediný kůň na startu trénovaný v cizině, doběhl před zaplněnou hlavní tribunou pátý. "Jsem rád, že byl plný dům," těšilo po Váňu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články