Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Největší nadějí českých cyklistů na MS je Kreuziger

Praha - Především se jménem Romana Kreuzigra je spojován případný český úspěch na světovém šampionátu silničních cyklistů, který se od dneška do neděle uskuteční ve švýcarském Mendrisiu. Třiadvacetiletý jezdec se i přes své mládí vypracoval mezi závodníky světové extratřídy. V současné době je šestý ve světovém žebříčku a své kvality prokázal hlavně devátým místem na Tour de France. Díky němu může česká cyklistika pomýšlet na historicky první medaili z kategorie elite. Mezi muži zatím vybojoval jediný kov v roce 1993 Lubor Tesař, který skončil třetí v závodě amatérů.

Kreuziger již ve své sbírce medaile ze světového šampionátu má. V roce 2004 se stal juniorským mistrem světa v silničním závodě a skončil druhý v časovce a v Mendrisiu by rád na tyto úspěchy navázal. V elitní kategorii zatím startoval dvakrát: v roce 2007 závod nedokončil a před rokem ve Varese obsadil 51. místo. Z Vuelty, kterou bral spíše jako přípravu na šampionát, se vrátil do Itálie, kde žije, a po jednodenním odpočinku začal v úterý opět s tréninkem. Do Mendrisia se přesune za českou výpravou v pátek, kdy si vyzkouší poprvé trať.


Spolu s ním vyrazí do silničního závodu ještě Martin Mareš a původně nominovaného Františka Raboně zastoupí náhradník Jan Bárta. "Raboň se na tak dlouhý závod po dlouhé sezoně necítí a soustředí se jen na časovku," řekl reprezentační kouč Jozef Regec. 

Dalšího účastníka nedávné Vuelty Raboně čeká ve čtvrtek časovka na 49,8 km. Na dvou předchozích šampionátech se mu časovka nepovedla, o to víc touží po letošních výsledcích tentokrát uspět. Časovku vyhrál na závodech Kolem Murcie a Kolem Romandie, na Mezinárodním kritériu skončil celkově druhý a třetí v časovce stejně jako na Circuit de la Sarthe. "Když skončím v elitní desítce, tak budu spokojen," řekl mistr Evropy do 23 let z roku 2005. 

Mezi ženami pojede pouze Martina Růžičková, protože republikové šampionce v časovce Tereze Huříkové vystavila stop viróza. Po třech letech budou čeští jezdci i na startu kategorie do 23 let. "Závod jednotlivců je vždy velká loterie, ale v časovce mohou Novák a Hačeckým myslet na slušné umístění," míní Regec.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Romana Kreuzigera

Program šampionátu:

Středa 23. září:
9:30 časovka jezdců do 23 let (33,2 km)
14:00 časovka žen (26,8 km)

Čtvrtek 24. září:
11:30 časovka mužů elite (49,8 km)

Sobota 26. září:
9:00 silniční závod žen (124,2 km)
13:30 silniční závod jezdců do 23 let (179,4 km)

Neděle 27. září:
10:30 silniční závod mužů elite (262,2 km)

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články