Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nebenová se v Kataru po osmi letech vrátila na časovkářský trůn

Dauhá (Katar) – Časovka žen na světovém šampionátu má stejnou vítězku, jaká stála na nejvyšší příčce pódia v roce 2008. Stejně jako před osmi lety v italském Varese se z vítězství raduje Amber Nebenová. Jednačtyřicetiletá Američanka porazila v Dauhá Ellen van Dijkovou a Katrin Garfootovou.

Amber Nebenová
zdroj: ČTK/AP autor: Alexandra Panagiotidou

Závodnice startovaly ve čtyřech desetičlenných vlnách, v nichž byly favoritky porůznu namixovány. V druhé skupině startovaly Annemiek van Vleutenová, Trixi Worracková a Amber Nebenová, které na širokých silnicích v Dauhá zajížděly podobné časy. Postupně ale navrch získala veteránka Nebenová, jež byla díky rychlostnímu průměru nad 47 km/h v cíli nejrychleji. Od druhé van Vleutenové, která měla ošklivý pád na olympiádě v Riu, ji dělilo pětadvacet vteřin.

Že Američanka porazí obě favoritky, bylo překvapivé, přesto se ale nečekalo, že by Nebenové vedení vydrželo i poté, co do závodu naskočí mistryně z roku 2013 Ellen van Dijková a její nástupkyně na nejvyšší příčce Lisa Brennauerová. S Nizozemkou van Dijkovou to byl těsný souboj – vedení se přehupovalo tu na jednu, tu na druhou stranu.

Mohutnější nizozemská závodnice měla mít na katarských rovinách díky své fyzické síle navrch, nakonec ale v cíli zaostala o šest vteřin. Brennauerová na tom byla ještě o mnoho hůře, a když se ukázalo, že olympijská vítězka z Ria Anna van der Breggenová si vybrala svůj špatný den, mohla začít slavit. Na van Dijkovou zbylo stříbro, bronz na poslední chvíli díky závěrečnému zrychlení získala Katrin Garfootová.

"Více energie mě stálo čekání na dojezd ostatních, byla jsem strašně nervózní. Vítězství pro mě znamená hodně, i kvůli tomu všemu, co se od toho předchozího v mém životě stalo," říkala Nebenová v cíli.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá - časovka:

Ženy (28,9 km): 1. Nebenová (USA) 36:37, 2. Van Dijková (Niz.) -6, 3. Garfootová (Austr.) -8, 4. Zabelinská (Rus.) -12, 5. Van Vleutenová (Niz.) -26, 6. Brennauerová -58, 7. Worracková (obě Něm.) -1:11, 8. Duycková (Belg.) -1:28, 9. Pawlowská (Pol.) -1:36, 10. Amjaljusiková (Běl.) -1:42.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články