Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Quintana Frooma unavil, ale nesetřásl. König se posunul na pátou příčku

Col d'Aubisque (Francie) – Vítězem královské etapy letošní Vuelty se stal Robert Gesink, to ale není ta nejdůležitější informace. Velmi odvážně nastoupil Simon Yates a dokázal smazat více než minutu své ztráty v celkovém pořadí, což z něj dělá vážného kandidáta na pódiové umístění. Na závěrečném stoupání na legendární Col d'Aubisque mnohokrát zaútočil Nairo Quintana, setřást Chrise Frooma se mu ale nepodařilo. Leopold König dorazil do cíle ještě před svým lídrem a posunul se na páté místo celkově. Od pódia ho nyní dělí 37 vteřin.

Vuelta 2016
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizón

König v náročné etapě s třemi stoupáními a závěrečným výšlapem nejtěžší kategorie potvrdil výbornou aktuální formu. Poté, co byl v úvodu posledního kopce po boku svého lídra z týmu Sky Christophera Froomea, odjel několik kilometrů před cílem dopředu a na taktizující Quintanu a Froomea najel půl minuty.

V červeném trikotu lídra jedoucí Quintana se sice několikrát pokusil Froomeovi nastoupit, ale trojnásobný vítěz Tour de France ho vždy typickým frekvenčním tempem dojel. Cílem nakonec oba favorité projeli na 12. a 13. místě ve stejném čase s odstupem 1:47 minuty za Gesinkem.

"Zkusili jsme všechno, abychom setřásli Froomea z mého zadního kola, ale pokaždé dokázal najít způsob, jak se udržet," uvedl Quintana. "Mám unavené nohy, ale doufám, že ve třetím týdnu náskok uhájím."

Zatímco na prvních dvou pozicích se po 196 km nic nezměnilo a Quintana vede před Froomem stále o 54 sekund, pořadí za nimi se hodně přesypalo. Na třetí příčku se posunul Kolumbijec Esteban Chaves, jenž dnes dojel o dvě sekundy před Königem a ztrácí 2:01 minuty.

Čtvrtý je nově jeho britský kolega z týmu Orica BikeExchange Simon Yates, který byl v etapě pátý a polepšil si celkově o tři místa. Aktuálně se tak vyrovnal dvojčeti Adamovi, jenž byl čtvrtý na letošní Tour de France.

König je pátý s odstupem 2:38 minuty a náskokem 50 sekund na šestého Alberta Contadora. Slavného Španěla dnes porazil český vrchař o 51 sekund a předstihl ho v průběžném pořadí. Osmadvacetiletý rodák z Moravské Třebové tak útočí na své nejlepší umístění na Grand Tours, jímž je šestá příčka na loňském Giru d'Italia. Pátá pozice je také nejlepším českým výsledkem na velkých závodech, dosáhl na ni dvakrát Roman Kreuziger (Giro 2011, Tour 2013).

Největším poraženým dne byl španělský cyklista Alejandro Valverde, jenž se v závěrečném stoupání neudržel s nejlepšími a z průběžné třetí pozice klesl až na devatenáctou. "Nebyl to můj den. Důležité je, že Nairo je stále lídr a musíme pro něj udělat maximum," uvedl Quintanův kolega z týmu Movistar Valverde.

Cyklistický závod Vuelta - 14. etapa: Urdax-Dantxarinea - Aubisque-Gourette (196 km):

1. Gesink (Niz./LottoNL) 5:43:24, 2. Elissonde (Fr./FDJ) -7, 3. Silin (Rus./Kaťuša) -9, 4. Bennett (N. Zél./LottoNL) -31, 5. S. Yates (Brit./Orica) -39, 6. Zubeldia (Šp./Trek Segafredo) -49, 7. Bakelants (Belg./AG2R) -1:11, 8. Talansky (USA/Cannondale), 9. Chaves (Kol./Orica) oba -1:14, 10. König (ČR/Sky) -1:16, ...86. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -32:37.

Průběžné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 58:41:40, 2. Froome (Brit./Sky) -54, 3. Chaves -2:01, 4. S. Yates -2:17, 5. König -2:38, 6. Contador (Šp./Tinkoff) -3:28, 7. S. Sánchez (Šp./BMC) -3:59, 8. Talansky -4:30, 9. Scarponi (It./Astana) -5:37, 10. Moreno (Šp./Movistar) -5:52., ...69. Štybar -1:39:08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články