Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Biker Hynek má po čtyřech letech světový bronz z maratonu

Laissac (Francie) – Kristián Hynek získal bronz na mistrovství světa v maratonu na horských kolech a zopakoval stejný medailový úspěch z nedávného evropského šampionátu. Ve francouzském Laissacu v závodu na 90 kilometrů s převýšením 3130 metrů skončil třetí, stejně jako na MS před čtyřmi lety. Předloňský šampion a olympijský vítěz z Londýna v cross country Jaroslav Kulhavý maratonský závod nedokončil.

Kristián Hynek (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Specialista na dlouhé tratě Hynek byl bronzový i před třemi týdny v evropské konkurenci v lotyšské Siguldě. Dnes ztratil necelou minutu na vítězného Portugalce Tiaga Ferreiru a 37 sekund na druhého Rakušana Albana Lakatu, který titul obhajoval a na mistrovství světa bývá na stupních vítězů pravidelně.

Hynek prožil dramatický závod, po němž měl hodně smíšené pocity. "Je to zase jen bronz, stejně jako na Evropě. Bronz je určitě skvělý, jen to zase nebyl den s velkým 'D'. Necítil jsem se špatně, ale včera to bylo lepší. Navíc jsme ze začátku byli s Járou hodně aktivní, v podstatě jsme jeli tempo my dva," přiblížil Hynek pro server mtbs.cz.

Kulhavého zradila série defektů

Kulhavý nasadil podle jeho slov doslova pekelné tempo, jemuž kromě Hynka stačil už jen Ferreira. V průběhu závodu se ale na toto trio dotáhli Howard Grotts a poté i Leonardo Páez. "Jeli jsme v pěti, Páez se zdál slabý, často odpadal, ale pořád se držel. Pak odpadl Grotts, Jára měl defekt, který opravil v depu a hned nás zase docvakl," popsal Hynek.

Jenže pak o českého parťáka přišel - Kulhavý měl další defekt a závod pro něho skončil. "Škoda, cítil jsem se dneska dobře, věřil jsem si na dobrý výsledek. Nejdříve se mi do kola dostal klacek a vytrhnul mi brzdovou hadici a pak jsem musel řešit dva defekty, jeden zadku, ten jsem ještě vyměnil a pořád byl v čelní skupině, ale někde na 62. kilometru přišel na předek a to byl de facto konec," vysvětlil Kulhavý.

"Zůstali jsme tak s Ferreirou a Páezem sami tři," řekl Hynek. Jenže v posledním kopci právě na něho přišla krize. "Byl jsem plechovej, seklo mi. Kluci mi ujeli a mě na samým vršku kopce dojel Alban, kterému jsme dávali tři a půl minuty, musel jet totální hranu. Bohužel já na tom byl opačně, neměl jsem sílu mu uviset ani z kopce."

Když už se zdálo, že Hynek skončí bez medaile, přišel zásah shůry. "Ve sjezdu před cílem měl Páez pád, zlomil řídítka a já se tak dostal na bednu," uvedl Hynek.

Zbývající čeští bikeři Jiří Novák, Matouš Ulman i Pavel Boudný se vešli do 25. místa. Ze dvou českých žen byla lepší Tereza Němcová, jež byla na trati dlouhé 70 km s převýšením 2580 metrů dvanáctá. Janě Pichlíkové patřilo 24. místo. "Jelo se mi perfektně až někam do třicátého kilometru do cíle, tam mi seklo a já přišla o první desítku, kde jsem se do té doby pohybovala," litovala domácí šampionka Němcová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články