Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kromě titulů půjde domácím jezdcům na MČR také o nominace do Ria

Kyjov/Hodonín - Kompletní domácí špičku čeká mistrovství republiky, tentokrát o to víc důležité, že se pojede kromě titulů i o nominaci na olympiádu do Ria - v sázce je jedno místo v časovce a tři v silničním závodě. Program otevřou časovky, na závěr se pojede silniční závod. Z největších hvězd se v okolí Hodonína a Kyjova představí Zdeněk Štybar, Leopold König, Jan Bárta nebo Petr Vakoč. Přímý přenos silničního závodu mužů sledujte v neděli 26. 6. od 11:00 na ČT sport a našem webu.

Petr Vakoč
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Úvodní souboj s chronometrem bude v elitní mužské kategorii velmi důležitý, neboť jeho vítěz si podle nominačních kritérií vyjede automatickou nominaci do Ria. Hlavním aspirantem na tuto pozici je nejlepší český časovkář posledních let Jan Bárta, který vyhrál domácí šampionát v časovce v posledních čtyřech letech a na loňském mistrovství světa vybojoval účastnické místo. Z nejužší špičky nepojedou časovku Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger.

Jan Bárta: "Letos je vítězství důležité vzhledem k nominaci na Rio. U mě je to nastavené tak, že asi musím vyhrát, aby mě tam vzali. Věřím si, forma je dobrá. Vyhrát popáté by bylo pěkné, ale když už má člověk doma čtyři tituly, trošku ztrácí motivaci a soustředí se na vyšší cíle. Ale jak jsem řekl - s ohledem na to, co je ve hře, je letos mistrák hodně důležitý."

Letošní časovka je z jeho pohledu profilově těžší a poměrně dlouhá, na jezdce čeká 50 kilometrů. "Ze začátku je to placka, pak jsou tam takové vlny. Určitě patří mezi ty těžší časovky, které jsem kdy jel," připustil Bárta, jenž považuje za největší soupeře další adepty na účast v Riu Petra Vakoče a Leopolda Königa. Oba ho loni doplnili na stupních vítězů.

Ženy pojedou 24 kilometrů a jasnou favoritkou je dvanáctinásobná cyklistická šampionka Martina Sáblíková. Otázkou ale je, jak se na její psychice a chuti do závodění podepíše nepříznivě se vyvíjející situace ohledně jejího startu pod pěti kruhy. "Jediné, co nám zbývá, je připravit se co nejlépe po té sportovní stránce. Takže absolvujeme republiku, snad úspěšně, a pak uvidíme, co bude dál," uvedl její trenér Petr Novák.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Ženy poté v silničním závodě čeká 103 kilometrů, jež najedou během pěti okruhů. Muži vyrazí do závodu na závěr víkendu. Bude před nimi devět okruhů a přes 185 kilometrů. V tomto případě však vítěz ještě neoslaví účast v Riu, ale přiřadí se k širší nominaci, do které patří závodníci, kteří jezdí za týmy World Tour (Štybar a Vakoč - Etixx-Quick-Step, Kreuziger - Tinkoff, König - Sky).

"Mistrovství republiky je pro mě obrovská motivace. I tím, že jedeme takříkajíc definitivní nominační závod o olympijské hry, což je můj další cíl. Ale motivací je i to samotné mistrovství republiky. Loni jsem nestartoval, což mě mrzelo, ale na druhou stranu to bylo pochopitelné, protože se nám narodil syn Lewis. Na letošek se těším a myslím, že ten okruh bude spravedlivý. Cílem je samozřejmě vítězství," prohlásil Štybar.

Leopold König
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

I kvůli zdravotním potížím nepříliš povedený rok zatím prožívá König, třetí muž loňského absolutního pořadí za českým šampionem Vakočem a hvězdným slovenským spurtérem Peterem Saganem. "Ale forma jde každým rokem nahoru," pochvaloval si před pár dny König.

Právě Sagan loni dobyl kromě republikového primátu i titul mistra světa. "Bude to unikátní šance vidět ho v té uvolněnější atmosféře; není to jako na Tour de France nebo Kolem Flander. Peter je aktuální mistr světa a v současnosti opravdu o level výše než ostatní. Tohle bude jedinečná šance vidět ho zblízka," podotkl Štybar.

Program:

Čtvrtek 23. června - časovka:
9:30 juniorky,
10:30 junioři,
11:30 ženy elite,
15:30 muži elite a muži do 23 let.

Sobota 25. června - silniční závod:
14:00 junioři,
14:05 ženy a juniorky.

Neděle 26. června - silniční závod:
8:00 muži elite a muži do 23 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články