Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Doping s motorky i na loňské Tour? Podezření se hromadí

Paříž - Spekulace a odhalení o mechanickém dopingu v posledních měsících zasáhly už řadu cyklistických podniků. A nyní i ten největší – Tour de France. Vysoký představitel francouzské antidopingové agentury Jean-Pierre Vardy prohlásil, že loni dostal tolik upozornění na technologické podvody jako nikdy dříve.

Tour de France 2014
zdroj: BELGA autor: DAVID STOCKMAN

V lednu byl motorek objeven v kole mladé belgické závodnice Femke van den Driesschové během mistrovství světa v cyklokrosu. V dubnu se na základě záznamů z termokamery objevilo podezření, že až sedm kol mělo skrytý motorek při dvou tradičních březnových závodech v Itálii.

Ředitel kontrolního oddělení francouzské antidopingové agentury AFLD nyní podezření rozšířil i na nejslavnější závod světa. "Hodně týmových manažerů se mnou mluvilo, že se s tím konečně musí něco udělat. Ale při kontaktu s médii mlčeli a nic neřekli," uvedl Verdy.

Konkrétní důkazy nepředložil, protože žádného závodníka na vlastní oči podvádět neviděl. Myslí si, že si motorkem pomáhala sice menšina účastníků Tour, ale i tak se jednalo o více než tucet závodníků. "Bylo to mnohem více než v roce 2014 a o rok dříve," poznamenal.

Novináři z televize France 2 a italského deníku Corriere della Sera, kteří zveřejnili podezřelé záběry z termokamery při letošních italských závodech, podle něj rozhodně nepřehánějí. "Říkají jen minimum. Ten problém je mnohem větší," řekl.

Technologický doping se podle něj v cyklistice objevuje již léta. Stejný názor má doživotně suspendovaný italský lékař Michele Ferrari, podle nějž se elektrické pohony kol používají od roku 2005.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) používá pro odhalování skrytých motorků v kolech magnetickou rezonanci umístěnou v tabletu. Tvrdí, že je to výjimečně účinná metoda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články