Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sáblíková: Rio je další výzva, sportovně už mám ale splněno

Praha - Martina Sáblíková může ke svým třem zlatým medailím ze zimních olympijských her přidat cenný kov z letní olympiády v Riu. Česká rychlobruslařka a cyklistika vybojovala účastnické místo v časovce, tvrdí však, že jakékoliv umístění na olympiádě pro ni bude "nad plán". Sáblíková se nyní začne připravovat na zimní sezonu v rychlobruslení.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Přestože o ambicích momentálně ještě nechce mluvit, lze předpokládat, že budou stejně jako v jejím hlavním sportu vysoké. "Beru to jako další výzvu. Buď se to nějakým způsobem povede, jako kvalifikace, nebo ne. Já už mám svým způsobem splněno a je to po sportovní stránce nad plán. Uvidíme, jak to další bude vypadat," řekla Sáblíková po dnešním příletu ze zámoří.

"Odjížděla jsem tam s tím, že bych se chtěla kvalifikovat, ale když jsem viděla trať, tak mi bylo jasné, že to bude hodně těžké," uvedla osmadvacetiletá česká reprezentantka. Nakonec obsadila 12. místo a v redukovaném pořadí, do něhož se započítávala vždy jen jedna závodnice z každé země, skončila devátá. 

"Teď jsem po cestě hodně unavená, ale jsem ráda, že se to povedlo," řekla Sáblíková. Úspěch prý lehce oslavila se skleničkou červeného vína. "Péťa to ale oslavil hodně," prozradila s úsměvem na trenéra Petra Nováka.

Radost z účasti na zimní a letní olympiádě porovnávat nechtěla. "Asi to nejde. Rychlobruslení se věnuji déle než cyklistice. Tam to bylo takové normální, tohle je splnění dalšího snu a jsem ráda, že se to povedlo," uvedla Sáblíková, která poprvé startovala na olympiádě v Turíně 2006.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková: Trenér říkal, že na kole budu jezdit i v zimě

Cyklistice se věnuje již řadu let a myšlenky na letní hry měl zejména její kouč již před Londýnem 2012, až letos se ale kvalifikovala. I proto, že se svému doplňkovému sportu začala věnovat ještě víc. "Z toho pohledu to ale taky bylo hrozně těžké. Když Petr něco chce nebo když jedeme něco vyzkoušet (v rychlobruslení), tak to většinou dopadne. Teď jsem měla strach, že se budu vracet nešťastná, že se to nepovedlo. Jsem šťastná, že se stal opak," přiznala.

Už krátce po skončení časovky, při prvním rozhovoru, jí prý došlo, že si na sebe "ušila bič". "Zatím jsme se ale s trenérem o cyklistice nebavili. Budeme to probírat až v příštích dnech a já jsem za to ráda," řekla Sáblíková. Už ale ví, že kolo bude vozit i na rychlobruslařské závody.

Výhodou by mělo být, že v Riu bude náročnější trať než nyní v USA. "Je tam kopec, který má 1,2 km a (stoupání) sedm procent. Teď se jelo ve městě s řadou zatáček. Jsem ráda, že to bude něco jiného," uvedla Sáblíková. Na rozdíl od řady olympioniků ale prakticky jistě do Brazílie nepojede dopředu. "Asi ne. Spíše si to budu prohlížet na mapě," řekla.

Nyní se ale Sáblíková bude věnovat svému hlavnímu sportu, rychlobruslení. První závod ji čeká v polovině listopadu, kdy bude v Calgary zahájen seriál Světového poháru. Rodačka z Nového Města na Moravě v něm bude útočit na jubilejní desátý triumf v kariéře.

"Na začátku října jedeme do Itálie trénovat na horském kole a kolem desátého bych měla začít bruslit. Jak na tom budu na začátku sezony? To se uvidí. Já ale spoléhám na to, že mistrovství světa je až v únoru, takže máme dost času se připravit," řekla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Vzhledem k tomu, že mezi koncem rychlobruslařské sezony a letní olympiádou bude jen pět měsíců, existuje možnost, že by konec zimy vypustila. "Bude záležet na tom, jak si povedu. Kdybych se měla pokusit vyhrát, tak bych ji dojížděla do konce. Kdyby to ale bylo jinak, tak bych závěr možná vypustila," nastínila Sáblíková. Desátý triumf v SP ji ale láká. "Byla bych ráda, kdyby se to povedlo, nebudu říkat, že ne. Obhajovat je ale těžké. Přicházejí mladší, které mají více energie. Musím počítat s tím, že nebudu vyhrávat donekonečna," dodala Sáblíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články