Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Naděje pro OH 2020? Janošek ovládl juniorské MS v dráhové cyklistice

Brno - Trojnásobný medailista z nedávného mistrovství světa juniorů v dráhové cyklistice v Astaně Jiří Janošek patří k českým olympijským nadějím. Osmnáctiletý dráhař v minulém týdnu obhájil titul mistra světa v závodě na jeden kilometr s pevným startem a úspěchy rozšířil stříbrnými medailemi ve sprintu a keirinu. Hry v Riu de Janeiro v příštím roce Janošek nestihne, jeho úsilí směřuje až k olympiádě 2020 v Tokiu. 

Janošek v příštím roce zamíří do vyšší věkové kategorie do třiadvaceti let. "Tak talentovaného a pilného cyklistu v jeho věku jsme ještě neměli. Nyní jej čeká hodně velká porce tréninkové dřiny. Věřím, že to ustojí. Olympiáda za pět let v Tokiu je velkým cílem," uvedl šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta.

Pro Janoška znamenají dva tituly mistra světa na kilometru v rozmezí roku velký úspěch, mnohem více si ale cení stříbrných kovů v olympijských disciplínách sprintu a keirinu. Na šampionátu zvládl časově náročný program, ani v jednom z pěti soutěžních dnů neměl prostor k odpočinku.

"Sprint považuji za královskou disciplínu dráhové cyklistiky. Oproti loňsku se mi podařilo udělat velký pokrok ve zlepšení fyzické kondice. Únavu jsem si nepřipouštěl," poznamenal Janošek, který v rámci klubové hierarchie vymění ve starší věkové kategorii trenéra Davida Joska za zkušeného Petra Klimeše.

K cyklistice dostal Janoška, který pochází z Kelče na Moravě, jeho starší bratr. Poprvé se blýskl na olympiádě dětí a mládeže, kdy na velodromu v Prostějově zasedl na půjčené dráhové kolo. Vyhrál dvě disciplíny a jeho další cesta brzy vedla do mládežnických týmů Dukly Brno.

Je nám líto, video expirovalo.
Janošek na juniorském MS v Astaně získal zlatou a dvě stříbra

Naopak sedmnáctiletou Sáru Kaňkovskou, jež v Astaně získala broz v kerinu, společně s jejím dvojčetem Emou cyklistika obklopovala od prvních krůčků v rodinném zázemí. Její strýc Alois se stal před osmi lety mistrem světa v omniu, druhý strýc Jiří postavil cyklistický tým.

Cyklistice se věnoval i otec Martin, který však obě dcery od tohoto sportu zrazoval. Což se mu nepodařilo, obě začaly svoji sportovní dráhu cyklokrosem. Jezdit v blátě, dešti a zimě sestry nebavilo. Těšily se na teplejší počasí na silnici a ještě více je chytla dráha. "Bronzovou medaili v kerinu jsem na světovém šampionátu rozhodně nečekala, výsledek považuji za velký úspěch," usmívala se Sára Kaňkovská, kterou čeká ještě další rok v juniorské kategorii, v níž touží edailové výsledky na MS ještě vylepšit.

V současných podmínkách bez odpovídajícího velodromu jsou současné medailové úspěchy malým zázrakem. "Na trénink máme k dispozici pouze nevyhovující čtyři sta metrů dlouhou betonovou dráhu v Brně. Jsme rádi, že na ní můžeme trénovat. Ale za specializovanými tréninky musíme jezdit na krytou dřevěnou dráhu do Vídně. Což je komplikované a nákladné. Pokud se nám nepodaří vytvořit i doma odpovídající podmínky, tak to vidím s naší dráhovou cyklistikou do budoucna špatně," tvrdí šéftrenér Buchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články