Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kulhavý: Nikdo nevíme, jak na tom jsme. Až závod napoví

Nové Město na Moravě - Světový pohár v Novém Městě bude pro české bikery prověrkou, která jim ukáže, jak na tom na startu sezony jsou. Jaroslav Kulhavý bude doufat, že zde po dvou nevydařených startech znovu najde svou formu. Přímý přenos ze závodu sledujte od 14:00 na ČT sport a našem webu.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Panuje velké očekávání, protože nikdo nebudeme vědět, jak na tom jsme. Právě až ten první 'svěťák' nám napoví," řekl Kulhavý, který měl ve dvou předchozích ročnících v Novém Městě smůlu. V roce 2013 ho postihl nepříjemný pád a dojel na 26. místě. Loni kvůli technickým problémům závod nedokončil.

Věří, že připraven je dobře. Do odstoupení z úterní exhibice Pražské schody se cítil výborně, podobně jako v neděli při závodě Českého poháru v Praze-Řepích, kde prohrál s Ondřejem Cinkem. "Měl jsem z toho hodně dobrý pocit. Moc závodů cross country jsem neobjel a nebylo to ideální v těch maximech. Potýkal jsem se s astmatem, což se nepodařilo přes zimu vyřešit úplně dokonale, ale už se to lepší. Snad to vymizí a problémy budou vyřešené. Trénink byl však stoprocentní a všechno by se to mělo rozjet," prohlásil Kulhavý.

Jaroslav Kulhavý: "Do třetice by to snad mohlo být dobré. Měl jsem tady dva dobré roky. Jednou jsem bojoval do posledních metrů o vítězství (2012), jednou jsem vyhrál (2011). Doufám, že jsem si snad v tom domácím závodě už všechno vybral a že to vyjde. Hlavně, ať se mi vyhnou defekty. Problémy můžou samozřejmě přijít, ale pokud musí, tak raději na jiném závodě."

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Cink byl sice v cíli první, notně mu však pomohly potíže Kulhavého, jenž měl defekt a problém s tretrou, kterou musel za jízdy měnit. "Člověk by nevymyslel, co se může stát během pěti vteřin," řekl Kulhavý. "Pak jsem to dokázal stáhnout. Když jsem viděl, že jsem zničil tretru, myslel jsem, že nedojedu, ale dojel jsem pak Ondru Cinka. A ještě se mi tam připletl závodník o kolo zpět. Mohlo to ještě vypadat jinak."

Dobrou formu v sezoně potvrdil už dvěma výsledky. Nejprve vyhrál podruhé v kariéře závod dvojic Cape Epic, nedávno pak triumfoval na ME v maratonu v německém Singenu. "Přepnout z maratonce na cross country není žádný problém. Já se na maraton nijak speciálně nepřipravoval. Připravuji se na cross country a jdou mi lépe maratony, vyhovuje mi to. Pomáhá mi trénink, jaký mám. Vytrvalost přijde sama. Poslední měsíc jsem se už připravoval na Světový pohár, maraton zapadl do přípravy, proto jsem tam jel. A byla tam super konkurence," pochvaloval si.

Jaroslav Kulhavý: "Je to klasika. Nino Schurter, Julien Absalon, José Antonio Hermida měl nějaké zdravotní problémy, ale to čas od času někdo něco řeší. Uvidíme, jestli to vydrží Florianu Vogelovi, asi bude v první pětce, uvidíme."

Ondřej Cink: "Domácí závod, bývá tam spousta lidí. Nejlepší atmosféra, která kdy kde byla. Platí to ale pro všechny světové závodníky. Všichni říkají, že jde o nejlepší díl ze série Světového poháru. Bude to hodně zajímavé. A asi i hodně nervózní, protože půjde o první závod. Všichni se budou chtít ukázat. Myslím, že jsem se nachystal dobře. Beru to jako první vrchol sezony, forma by měla gradovat. Doufám, že jsem vše dobře načasoval."

Jan Škarnitzl: "Samozřejmě se tam moc těším, ať už kvůli trati, tak kvůli atmosféře, která tam každý rok bývá."

Svou formu oproti loňsku nedokáže příliš srovnávat. "Trénink přes zimu byl stoprocentní. Pak přišlo nachlazení po Cape Epic, jež se táhlo strašně dlouho, to mě přibrzdilo. Zima ale proběhla dobře. Loni jsem měl zlomenou čéšku a nevěděl, co bude. Mám na čem stavět," uvedl Kulhavý.

Na seznámení s tratí mu stačí dva dny. "Bude tam pár nových prvků, ale nevidím v tom problém," řekl Kulhavý, i když přiznal, že novinky na trati nevítá s nadšením. Organizátoři připravili jednu v podobě technické sekce přímo před hlavní tribunou. "Vidím za každou takovou věcí defekt nebo nějaký problém, ale myslím, že to bude dobré. Lepší, než když tam proletíme třicítkou, otočíme se a zase zmizíme. Alespoň diváci na tribunách uvidí něco navíc," uvedl Kulhavý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články