Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rogers ujel ve sjezdu hlavnímu poli a na rovině uhájil etapové vítězství

Savona – Michael Rogers využil pomlky v tempu pelotonu, když se z něj odpoutal ve sjezdu, své vedení posléze udržel i na rovinatějších pasážích a nakonec vyhrál jedenáctou etapu Giro d'Italia. Druhý poté už z hlavního pole dosprintoval Simon Geschke. Na pořadí celkové klasifikace se nic nemění, v růžovém zůstává Cadel Evans.

Ideální etapa pro ty, kteří se na Giru pokouší o úspěšný únik. Trasa kopcovitá natolik, že eliminuje sprintery, a z druhé strany ne zase tolik na to, aby na ní bojovali ti skutečně největší favorité. Prognózy se vyplnily: Skupinu čítající 14 členů tvořili Dani Moreno, Nicholas Roche (původní lídr stáje Tinkoff-Saxo) nebo Ivan Rovný.

Za nimi jel nervózní peloton, který ještě před startem opustil dřívější muž v růžovém Michael Matthews, během závodu pak musel odstoupit další jezdec týmu Garmin-Sharp Fabian Wegmann, spadl vítěz dvou etap Diego Ulissi a karma pak v uvozovkách dohnala i současného držitele Maglia rosa Cadela Evanse. Ten se ocitl v kolizi společně s pomocníkem Stevem Morabitem a poté poněkud nevhodně – vzpomeňme na šestou etapu – žádal peloton o snížení tempa tak, aby se mohli dostat zpět do hlavního pole.

UDÁLOSTI DESÁTÉ ETAPY: Rovinatou etapu se startem v Modeně a finišem v lázeňském letovisku Santamaggiore vyhrál jezdec stáje FDJ Nacer Bouhanni – šlo již o jeho třetí výhru na letošním Giro d’Italia. K vítězství si dosprintoval v zredukované skupině poté, co pád Tylera Farrara na posledních stovkách metrů rozdělil peloton. Žádný z favoritů však neutrpěl ztrátu. Více o průběhu desáté etapy ZDE.

Julian Arredondo v modrém dresu
Julian Arredondo v modrém dresu

První skupina pracovala pospolu až do doby, kdy je od cíle dělilo 35 kilometrů. S tím, jak se přibližoval peloton, začali být jezdci nervózní – a přišly ataky. Hlavní pole už ale bylo blízko natolik, že se přes ně hladce a rychle dral Julian Arredondo, který si jel pro body na vrchařské prémii. Nakonec se na čele ve stoupání utvořila čtyřčlenná koalice Arredondo, Moreno, Roche a Georg Preidler. I ta však trvala jen chvíli, než se kolumbijský rychlík trochu zotavil – Arredondově tempu pak stačil pouze Preidler, který předváděl jízdu na hranici sebeobětování. Nakonec prémii druhé kategorie a 14 bodů získal Arredondo, jenž si tak upevnil svou pozici v modrém dresu.

Peloton si však nehodlal nechat nikoho poodjet, zvlášť když se na čelo poté prokousal i Pierre Rolland, jehož ztráta činila jen necelé tři minuty na Evanse. BMC tedy přidalo a záhy byli všichni pohromadě. Ve sjezdu nicméně  záhy nastoupil Michael Rogers a vytáčel velice těsné zatáčky, pořád tu ale byl dojem, že ho peloton drží na krátkém vodítku a v případě potřeby může během několika kilometrů sjet. I tak ale jeho náskok začal budit přesvědčivější dojem – šplhal se až k padesáti sekundám.

Peloton na trati jedenácté etapy
Peloton na trati jedenácté etapy

Excelentní časovkář vstupoval do posledních dvou kilometrů s náskokem 15 vteřin, (nakonec neúspěšný) hon začal. Rogers totiž své vedení uhájil, a to vcelku přesvědčivě. Stáj Tinkoff-Saxo si tak díky jemu vzala na letošním Giru po několika karambolech "alespoň" etapové vítězství. Na druhé pozici z balíku protnul cíl Simon Geschke, třetí skončil Enrico Battaglin.

  • "Byl to okamžitý nápad. Viděl jsem, jak se lídři týmů dívají po sobě navzájem. Vycítil jsem šanci a využil jsem ji," řekl v cíli Rogers.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 11. etapa: Colecchio - Savona (249 km):

1. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo) 5:48:07, 2. Geschke (Něm./Giant), 3. Battaglin (It./Bardiani Valvole), 4. Kelderman (Niz./Belkin), 5. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick-Step), 6. Moser (It./Cannondale), 7. Hesjedal (Kan./Garmin), 8. Rabottini (It./Neri Sottoli), 9. Duarte (Kol./Colombia), 10. Vuillermoz (Fr./AG2R) všichni -10.

Průběžné pořadí: 1. Evans (Austr./BMC) 48:39:04, 2. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -57, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:10, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -1:20, 5. Morabito (Švýc./BMC) -1:31, 6. Aru (It./Astana) -1:39, 7. Kelderman -1:44, 8. Quintana (Kol./Movistar) -1:45, 9. Kiserlovski (Chorv./Trek) -1:49, 10. Basso (It./Cannondale) -2:01.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články