Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nijs je podle Štybara nejlepším cyklokrosařem historie

Dauhá - Bývalý dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar označil novopečeného šampiona Svena Nijse z Belgie za nejlepšího cyklokrosaře všech dob. Štybar se již naplno věnuje silnici v předním týmu Omega Pharma-Quick Step, sobotní závod v Louisville si ovšem nenechal ujít a sledoval ho v přímém přenosu. Zda se sám ještě někdy objeví na vrcholu sezony, nechtěl spekulovat.

Sven Nijs
zdroj: Isifa autor: Eduard Erben

Šestatřicetiletý Nijs je znám tím, že i když v průběhu sezony mnohdy vyhrával, co se dalo, nebyl schopen to následně prodat na MS. S výjimkou roku 2005. Letos však odjel skvělý závod podle svých not a dočkal se vytouženého druhého triumfu. "Přežil všechny generace a myslím, že teď definitivně potvrdil, že je nejlepším cyklokrosařem historie," ocenil Štybar.

"Je mu 36 a je hodně zábavné vidět vedle něho na pódiu Larse van der Haara, jemuž je 20 a je skoro tak mladý, že by mohl být jeho synem," připomněl Štybar nadějného mladíka z Nizozemska, který si v sobotu dojel za dalším Belgičanem Klaasem Vantornoutem pro bronz. "Jsem za něj šťastný, že s blížícím se koncem kariéry získal druhý titul a nyní si ten rok v duhovém dresu může opravdu užít," doplnil Štybar.

Na asijské půdě startuje Štybar svou závodní sezonu podnikem Okolo Kataru, i přes vzdálenost 13 tisíc kilometrů a rozdíl osmi časových pásem si ale nenechal uniknout boje svých bývalých soupeřů o světový primát. "Na začátku jsem o tom moc nepřemýšlel, ale jakmile závod odstartoval a já viděl podmínky, za kterých se jede, začal jsem přemítat nad tím, že by mi to mohlo docela sedět," připustil Štybar.

Zdeněk Štybar v dresu stáje Quick Step
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Ale to rozhodnutí už jsem udělal. Každý musí občas dělat nějaká rozhodnutí. Já se rozhodl přejít na silnici a musím si být jistý tím, že to je ta správná volba," řekl.

S jeho odhodláním i slibnými výsledky v minulém roce se zdá nepravděpodobné, že by se sedmadvacetiletý závodník někdy v budoucnu k cyklokrosu naplno vracel. A nechce ani spekulovat nad tím, zda může být v příštím roce znovu na startu, či zda si nenechá ujít alespoň MS v roce 2015, které uspořádá Tábor.

"Za dva roky se pojede v Táboře, ale je těžké říci, zda tam budu i já. Šampionátem v USA bych ztratil hodně času v přípravách na klasiky a možná bude vše snazší, když se pojede opět v Evropě," přemítal Štybar. "Současně však je třeba říct, že nelze být ve stoprocentní formě jen za šest hodin cyklokrosu, které máte v nohách," narážel Štybar na skutečnost, že si na přelomu roku zpestřil přípravu několika cyklokrosovými závody.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články