Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Stáj RadioShack se zbavila Bruyneela – kvůli spolupráci s Armstrongem

Paříž - Vedení cyklistické profesionální stáje RadioShack Nissan propustilo týmového manažera Johana Bruyneela. Podle zprávy Americké antidopingové agentury USADA byl belgický funkcionář klíčovou postavou v dopingové kauze Lance Armstronga, který byl zbaven všech sedmi titulů z Tour de France.

Johan Bruyneel s Levi Leipheimerem
zdroj: Getty Images

Bruyneel s Armstrongem úzce spolupracoval a jakožto týmový manažer nechyběl mezi lety 1999 a 2005 ani u jednoho z těchto Američanových slavných vítězství. "Ve světle těchto svědectví se obě strany shodly na nutnosti učinit toto rozhodnutí. Johan Bruyneel už tento tým vést nemůže," uvedla stáj v prohlášení.

Bruyneel uvedl, že z funkce odešel, aby se soustředil na svou obhajobu a aby nepřitahoval na tým negativní pozornost. Zároveň si postěžoval, že USADA nectí presumpci neviny a právo na reakci. "Jsem překvapen a mimořádně zklamán, že USADA zveřejnila informace o mém případu, aniž bych měl možnost seznámit se s důkazy a poskytnout svou obhajobu," uvedl manažer.

Krátce před Bruyneelovým propuštěním se nechal slyšet jeden z nejlepších časovkářů světa Švýcar Fabian Cancellara, že právě kvůli manažerovu spojení s rozsáhlým dopingovým skandálem zvažuje odchod z RadioShacku.

"Johanovo jméno je ve výsledné zprávě (USADA) citováno ve 129 případech," řekl Cancellara belgickému listu Het Laatste Nieuws. "Nevím, zda mohu s Johanem nadále pracovat. Uvidíme, co se stane dalšího. Chci však každopádně vědět, co už se stalo (dříve)," uvedl čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Pekingu 2008 v časovce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články