Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Časovku ovládl Kessiakoff, celkově ztrácí Contador už jen vteřinu

Pontevedra - Jedenáctou etapu Vuelty vyhrál švédský cyklista Fredrik Kessiakoff, závodící v dresu Astany. Předpokládalo se, že individuální časovka by mohla zamotat pořadím na čele, první místo však nadále drží Joaquim Rodríguez. Druhý muž dnešní etapy, Alberto Contador, však po dnešní časovce ztrácí na celkového lídra již jen jedinou vteřinu. Další skvělý časovkář Christopher Froome dojel do cíle v Pontevedře třetí. Na Rodrígueze Brit nyní ztrácí šestnáct sekund. 

Vítěz jedenácté etapy Vuelty Fredrik Kessiakoff
zdroj: Getty Images

Obecně se očekávalo, že dosavadní lídr závodu Rodríguez v jízdě proti chronometru červený trikot ztratí. Jenže Španěl trať s cílem v Pontevedře zvládl nad očekávání dobře. Obsadil sedmé místo a zůstal v čele, i když jen s náskokem jediné sekundy před krajanem Albertem Contadorem. "Mít za sebou Alberta je jako mít ďábla u ucha. Měl jsem pocit, že mi explodují nohy," řekl po časovce Rodríguez. "Teď to budu brát den po dni. Nemůžu si dovolit žádnou slabší etapu," dodal. 

Vítěz Vuelty z roku 2008 Contador, jenž se vrací po trestu za doping, útočil na trati s těžkým stoupáním třetí kategorie nejen na průběžné vedení, ale i na vítězství v etapě. Nakonec však zajel druhý čas s odstupem 17 sekund na Kessiakoffa.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2012

Třetí místo obsadil se ztrátou 39 sekund Brit Chris Froome. Stejná pozice mu patří i celkově, když na Rodrígueze ztrácí 16 sekund. Méně než minutu na vedoucího jezdce ztrácí i čtvrtý Španěl Alejandro Valverde.

"Hodně jsem chtěl etapu vyhrát, ale i tak je to dobrý výsledek. Je vždycky příjemné najet nějaký čas na své přímé rivaly, jako je Froome," řekl Contador k faktu, že Brita vystřídal na druhém místě. "Vuelta právě teď začíná," uvedl favorit.

Alberto Contador v časovce na Vueltě
zdroj: Isifa/EPA

Z dvojice českých cyklistů se časovka vydařila lépe Zdeňku Štybarovi, jenž zajel padesátý první čas s odstupem 3:40 na vítěze a celkově je devětapadesátý. Bývalý mistr republiky v časovce František Raboň ztratil na 62. příčce přes čtyři minuty a průběžně mu patří 155. místo.

Debutant na Grand Tour Štybar dostal před startem cenné rady od týmového kolegy Tonyho Martina, stříbrného medailisty z olympijské časovky v Londýně. "Na trati mi pak jeho rady pomohly. Jelo se mi fakt dobře, ale spadl mi řetěz, musel jsem zastavit a nahodit ho. Ztratil jsem rychlost, protože to bylo v šedesátce, rytmus a nakonec i vteřiny. Ale z celkového pohledu to byla dobrá časovka," uvedl dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu. 

11. etapa (časovka jednotlivců na 40 km): 1. Kessiakoff (Švéd./Astana) 52:36, 2. Contador (Šp./Saxo Bank) -17, 3. Froome (Brit./Team Sky) -39, 4. Valverde -1:08, 5. Intxausti (oba Šp./Movistar) -1:09, 6. Porte (Austr./Team Sky) -1:15, 7. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -1:16, 8. Meyer -1:17, 9. Talansky (USA/Garmin) -1:24, 10. Castroviejo (Šp./Movistar) -1:34, ...51. Štybar -3:40, 62. Raboň (oba ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -4:06.

Průběžné pořadí:   1. Rodríguez 40:26:15, 2. Contador -1, 3. Froome -16, 4. Valverde -59, 5. Gesink (Niz./Rabobank) -2:27, 6. Moreno (Šp./Kaťuša) -2:54, 7. Roche (Ir./AG2R) -3:39, 8. Talansky -4:08, 9. Ten Dam -4:22, 10. Mollema (oba Niz./Rabobank) -5:10, ...59. Štybar -37:16, 155. Raboň -1:13:34. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články